Zavřít reklamu

Není žádnou novinkou, že Apple Watch zdaleka neslouží jenom coby prodloužení iPhonu, případně užitečný nástroj pro fitness. Svou důležitou úlohu hrají také na poli zdraví svého nositele. Podstatnou součástí chytrých hodinek od Applu jsou také funkce, sloužící k nouzové aktivaci vybraných pohotovostních kontaktů, případně složek integrovaného záchranného systému. Ve Velké Británii došlo minulý týden k události, kdy Apple Watch zachránily život cyklistovi, který uvízl v rozvodněné řece.

Cyklista z Rotherwas v Herefordu byl v průběhu své jízdy na kole stržen do koryta rozvodněné řeky. V řece bohužel uvízl, a vodní proud jej unášel zhruba 1,5 kilometru. Proud byl bohužel příliš silný na to, aby se z něj muž dokázal sám vlastními silami dostat. Zvládl ale na svých Apple Watch vytočit 999 – číslo britské tísňové linky. Velitel Sean Bailey, který byl jedním z účastníků příslušného zásahu, uvedl, že zmíněný cyklista měl štěstí, že se mu podařilo zachytit se jedné z větví podél řeky. „Byli jsme překvapeni tím, že nepovolil své sevření,“ uvedl Bailey v rozhovoru pro BBC News. Cyklista se podle velitele zvládl prostřednictvím svých Apple Watch domlouvat s tamním oddělením hasičů, zatímco se pevně držel jedné z větví. Hasičům se díky rozhovoru přes Apple Watch podařilo cyklistu co nejrychleji lokalizovat.

Pro případ nouze nabízí Apple Watch možnost dlouhého stisku postranního tlačítka, po kterém se na displeji vašich hodinek objeví možnost využití funkce Tíseň SOS. Poté můžete buďto tlačítko s tímto nápisem posunout doprava a okamžitě tak vytočit tísňovou linku, nebo – pokud nemáte možnost posunutí tlačítka – vyčkat, než skončí odpočet, po kterém dojde k aktivaci tísňového volání.

Dnes nejčtenější

.