Zavřít reklamu

Mezi přednostmi Maců a MacBooků bývá téměř nejčastěji vyzdvihována plynulost jejich operačního systému. I tato zařízení však s postupem let a přibývajícími gigabajty dat mohou dost značně zpomalit a v ten moment nastává čas pro jejich údržbu. Způsobů, jak svůj Mac přiblížit zpět k jeho původní rychlosti, je přitom mnoho, v následujících odstavcích vám tak pomůžeme se v nich zorientovat.

Vyčistěte si plochu

První krok, který byste za účelem zrychlení svého Macu měli zvážit, je vyklizení vaší plochy. Rozhodně se nejedná jen o věc estetiky – každá položka, kterou totiž na plochu přidáte, nutí vaše zařízení generovat náhled a tím ho může zpomalovat. Zejména pak může docházet k prodlužování času nutného pro zapnutí Macu. Plochu můžete pročistit jak manuálně soubor po souboru a složku po složce, tak i pomocí vestavěné utility Sady. Tu je možné aktivovat kliknutým pravým tlačítkem na plochu a vybráním volby Používat sady.

Kontrolujte využití CPU

Některé aplikace zabírají více výpočetního výkonu, než jiné, ne vždy však musí být na první pohled jasné, o které konkrétní se jedná. Pro identifikaci aplikací vytěžujících váš Mac je možné využít vestavěné utility Monitor aktivity. Ta přehledně zobrazuje všechny procesy, které aktuálně na vašem zařízení běží – po stisknutí tlačítka CPU je pak možné seřadit si jednotlivé procesy podle toho, jak moc procesor využívají a přestože některé (většinou ty systémové) zkrátka vypnout nelze, snadno můžete přijít ke zjištění, že aplikace, kterou využíváte naprosto minimálně, si přivlastňuje více prostředků, než je zdrávo. V některých případech lze tímto způsobem dokonce odhalit i nainstalovaný malware. Danou aplikaci poté stačí vypnout a eventuelně odinstalovat. Obdobný postup je možné opakovat i v záložce Paměť.

Zakažte aplikacím spuštění po startu

Na macOS zařízeních, tedy Macích a MacBoocích, je možné si individuálně určit, které aplikace se budou spouštět vždy po zapnutí zařízení. Ne vždy je přitom jejich automatické spouštění nutné – zejména už proto, že může docházet ke zpomalování spouštění celého Macu a jeho systém může celkově reagovat pomaleji, neboť na něm zbytečně běží aplikace, které za celý den třeba vůbec nepoužijete.

Aplikace spouštěné po startu systému lze spravovat kliknutím na ikonku v levém horním rohu obrazovky, vybráním možnosti Předvolby systému v rozbalovacím menu, následně možnosti Uživatelé a skupiny a poté už jen stačí zamířit do sekce Přihlášení. Ta obsahuje přehled automaticky spouštěných aplikací. Odebrat je lze pomocí ikonky „-„.

Posviťte si na Spotlight

Pokud na Macu používáte vyhledávání přes Spotlight a zdá se vám, že již nenabízí výsledky tolik rychle, jako dříve, je pravděpodobně čas přejít k reindexaci Spotlightu. Ta promaže kvanta dat, která si váš Mac v minulosti prošel, aby v nich následně mohl co nejrychleji vyhledávat a začne tato data tvořit v podstatě od nuly. Reindexace Spotlightu je možné docílit spuštěním terminálu a vložením příkazu „sudo mdutil -i on /“ (bez uvozovek).

Taktéž je možné v Předvolbách systému, konkrétně v záložce Soukromí, vybrat konkrétní složky (či celé diskové jednotky), které při Spotlight vyhledávání jednoduše prohledávat nechcete či to nepovažujete za nutné. Spotlight je tak přestane indexovat, následkem čehož může dojít k uvolnění výkonu vašeho Macu.

Vyzkoušejte aplikaci na zrychlení Macu

Internet je doslova přeplněný aplikacemi, které jsou na zrychlení Macu přímo zaměřené. Většinou udělají veškerou práci za vás a čas od času nabídnou i některé funkce navíc. V naší redakci se například za účelem zrychlení Macu osvědčil program CleanMyMac X, jenž nejenže pročistí místo na disku vašeho zařízení, ale taktéž překontroluje, zdali se v něm nenachází malware, nabídne vyčištění RAM paměti, cache DNS a v neposlední řadě umí celkově optimalizovat výkonnost Macu. Taktéž je pomocí něj možné jednoduše spustit i výše zmíněnou reindexaci Spotlightu či kompletně odinstalovat programy bez toho, aby po nich na disku zbyl nežádoucí nepořádek. Program je možné pořídit za 872 korun ročně, případně za zvýhodněnou cenu pro více Maců.

Investujte do nového Macu s M1

 

Zaručeně nejefektivnějším řešením, jak zrychlit váš starý Mac, je každopádně pořízení nového. Poslední generace Maců je přitom pro řešení výkonnostních problémů jako dělaná – Apple do ní totiž implementoval zbrusu nový čip M1, jenž se krom vysoké efektivity a šetrnosti vůči baterii pyšní i vskutku brutálním výkonem, konkurujícím i těm nejlepším čipům určeným pro stolní PC. A výtečně vychází nové Macy i co se týče jejich ceny – Mac mini začíná v ČR již na 21 990 Kč, MacBook Air pak na 29 990 Kč a 13″ MacBook Pro na 38 990 Kč.

Dnes nejčtenější

.