Zavřít reklamu

Pokud máte fotoaparát iPhonu nastavený ve výchozím nastavení, tak už jste si mohli všimnout, že se fotografie fotí do formátu 4:3. Možnost změny formátu focení je možná jen u nejnovějších iPhonů, tedy u iPhonů 11 a 11 Pro (Max). Pokud vlastníte starší iPhone, tak při focení jednoduše možnost pro změnu formátu nemáte. Ani v tomto případě ale není třeba zoufat – v rámci iOS a iPadOS 13 jsme se dočkali přepracované aplikace Fotky, ve které máme konečně rozšířené možnosti pro úpravu fotek a videí. V přepracované aplikaci nechybí ani možnost pro jednoduchou změnu formátu fotografie, což se může hodit například při vkládání příběhu na Instagram. Pojďme se společně podívat, jak na to.

Jak na iPhonu oříznout fotku do příběhu na Instagramu

Pokud chcete na iPhonu (či iPadu) provést oříznutí fotografie tak, aby se vám zobrazila celá v příběhu na Instagramu, tak je nutné provést ořez na formát 16:9. Toho docílíte následovně:

  • Na vašem iPhonu či iPadu (s iOS či iPadOS 13) přejděte do nativní aplikace Fotky.
  • V této aplikaci si najděte a rozklikněte fotografii, kterou chcete oříznout.
  • Po rozkliknutí klepněte vpravo nahoře na Upravit, čímž se přesunete do nástrojů pro editaci.
  • Nyní vpravo dole klepněte na ikonu otočení/oříznutí.
  • Po přepnutí do této sekce klepněte vpravo nahoře na ikonu formátu.
  • Ve spodní části obrazovky stačí, abyste se přesunuli v menu směrem doprava, kde poté klepněte na 9:16.
  • Pokud vám umístění ořezu nevyhovuje, tak jej stačí prstem posunout.
  • Jakmile budete spokojeni, tak klepněte na Hotovo vpravo dole.

Instagram sice při vložení fotografie ve formátu 4:3 oříznutí provede, avšak vždy tak učiní přesně vprostřed, což se nemusí hodit ve všech případech. Pomocí výše uvedeného postupu si můžete fotografii před vložení do příběhu připravit přesně tak, jak potřebujete – navíc k tomu si zde můžete fotografii i upravit. Vzhledem k tomu, že při oříznutí na formát 16:9 dochází ke „zúžení“ fotografie, tak je s tímto nutné počítat už při focení – je nutné si vždy o něco poodstoupit, aby focený objekt nebyl přes celou šířku fotografie, tedy aby zbylo místo na zmíněný ořez.

Dnes nejčtenější

.