Zavřít reklamu

Prakticky celý svět, který momentálně čelí nákaze koronavirem, se snaží dělat vše, co může, aby předešel zvyšujícímu se počtu nakažených lidí. Například v České republice platí od dnešního dne karanténa na celém území a lidé mohou ze svých domovů vycestovat jen do práce, na nákup, anebo za blízkými členy rodiny. Firmy, které takovou možnost mají, nařídily svým zaměstnancům tzv. home office, tedy práci z domova. Stejný postup zvolil i Apple a další technologičtí giganti. Jablečnou společnost většina příznivců vnímá jakožto naprosto dokonalou, ale jak se podle posledních zpráv ukazuje, tak přesun zaměstnanců do home office moc dobře nezvládla.

Tato zpráva pochází z deníku Wall Street Journal. Nachází se v ní informace o tom, že má Apple se svými zaměstnanci, kteří jsou nuceni pracovat z domu, nemalé problémy. Nejčastěji se tyto problémy týkají špatného udržování tajemství a mnoho pracovníků si také stěžuje na to, že moc dobře neví, na čem mají pracovat. Zkrátka a jednoduše, alespoň prozatím, neexistují od Applu žádná usměrněná pravidla a „směrnice“, které by pracovníkům řekly, jak se mají v home office chovat. Někteří pracovníci nemají možnost pořádně pracovat z domu kvůli tomu, že nemají přístup do interních systémů Applu, jenž jsou pro jejich práci klíčové: „V posledních dnech si vývojáři softwaru z Applu, kteří byli posláni do home office samotným Timem Cookem, stěžují na pomalou rychlost stahování dat ze serverů, a také na narůstající zmatek nad stále vyvíjejícími se novými pravidly, které vznikají. Někteří pracovníci nemají přístup k interním systémům kvůli přísným bezpečnostním zásadám,“ sdělil jeden z pracovníků.

Ne všichni pracovníci z jablečné společnosti však mohou pracovat z domu. Hrstka inženýrů musí pracovat na prozatím nezveřejněných produktech přímo v Apple Parku. Podle pravidel si tyto nezveřejněné produkty nemohou vzít domů a dále zde s nimi pracovat. I kvůli tomu byla v Apple Parku zavedena každodenní kontrola zdraví pracovníků. Zároveň se kalifornský gigant nechal slyšet, že už došlo k lehkým změnám v přísných bezpečnostních omezeních, avšak většina pravidel tak jako tak změněna být nemůže. To, že Apple bude mít s home officem problém, se očekávalo. Styl práce v jablečné společnosti jednoduše není stavěný na to, aby mohl z domova fungovat. Je založen především na vzájemné a osobní komunikaci, tajemstvích a 100% nasazení. Prozatím je těžko odhadovat, jak dlouho tento stav bude ve světě trvat. Pokud však budeme všichni dodržovat striktní nařízení státu a karanténu, rozhodně tím tuto dobu snížíme.

Dnes nejčtenější

.