Zavřít reklamu

Když Apple minulý rok představoval nový Mac Pro společně s monitorem Pro Display XDR, nemohl si odpustit pár vět, ve kterých došlo ke srovnání s jinými monitory a k popichování konkurenčních společností. Při představování se Apple mimo jiné chlubil tím, že jeho Pro Display XDR nabízí oproti konkurenci lepší podání barev společně s dalšími vlastnostmi, a to za nižší cenu. Magazín PCMag se rozhodl Pro Display XDR otestovat a potvrdit, že se ze strany jablečné společnosti doopravdy nejednalo o marketingový tah.

Magazín PCMag se rozhodl Pro Display XDR porovnat s monitory Acer Predator X35, ASUS ROG Strix XG438Q, Dell U3219Q K4 a Razer Raptor 27. V prvním testu si to zmíněné monitory „rozdaly“ v tom, kolik procent z barevné palety Adobe RGB dokáží zobrazit. Z pěti monitorů skončil Pro Display XDR na druhém místě, a to konkrétně s pokrytím v hodnotě 96,7 %; na prvním místě se umístil Dell U3219Q 4K s pokrytím 98,1 %. Na třetí pozici se umístil Razer Raptor 27 s pokrytím 89,2 %, na čtvrtém místě ASUS ROG Strig XG438Q s 83 % a na posledním místě Acer Predator X35 s rovnými 80 % pokrytí. V testu došlo také k porovnání vyobrazení barevného gamutu DCI-P3 – a právě v této kategorii se ukázalo, že má Pro Display XDR oproti konkurenci opravdu navrch.

Pro Display XDR dokonce v testu pokrytí barevného gamutu P3 vytvořil nový světový rekord, a to výsledkem 98,7 %. Jablečná společnost uvádí, že Pro Display XDR zvládne vyobrazit pokrytí barevného gamutu P3 až v hodnotě 99 % – lze tedy tvrdit, že v tomto případě si Apple rozhodně na nic nehrál a jedná se o pravdivou informaci. Pro Display XDR má navíc vcelku velký náskok před druhým monitorem v pořadí, kterým je v tomto případě Alienware 55 s pokrytím barevného gamutu P3 v hodnotě 96,5 %. V dalším testu se PCMag zabýval jasností monitoru Pro Display XDR a zjistil, že ani v tomto případě Apple nelhal. Konkrétně bylo při testu naměřena maximální jasnost 1 560,9 nitů – na poli jasnosti Apple uvádí 1 600 nitů.

PCMag dále potvrdil perfektní podání černé barvy, které je velice podobné, jako na OLED monitorech. Díky využití systému FALD se úrovně černé dostaly na hodnotu 0,04, což je nejnižší hodnota, která se mimo OLED displeje podařila naměřit. Pro Display XDR při měření stanovil také rekord v přesnosti podání barev. Ta se měří hodnotou delta E (dE) a platí, že čím nižší dE je, tím je přesnost podání barev větší. Veškeré hodnoty, které jsou nižší než 1,0 dE, se kvalifikují do nejvyšší a nejlepší třídy. Pro Display XDR v tomto testu zaznamenal výsledek 0,68 dE. Nutno podotknout, že prozatím nelze Pro Display XDR nijak nastavit a testy byly prováděny na výchozí kalibraci monitoru z výroby. PCMag na závěr testu potvrdil perfektní výkon monitoru od Applu a dokonce mu udělil i „cenu“ Editors‘ Choice. Celou recenzi a test si můžete přečíst zde.

Dnes nejčtenější

.