Zavřít reklamu

Reklamy na produkty od Applu bývají většinou nápadité, dobře vypadají, a řada lidí se k nim s oblibou vrací. Až dosud ale byly takové nostalgické návraty vcelku problematické – na svém oficiálním youtubovém kanále uchovává Apple většinou jen ty nejnovější reklamy, a starší spoty po nějaké době maže. Stejný osud hrozí kvůli autorským právům i reklamám, umístěným na neoficiálních kanálech. Loni v létě se sice objevil neoficiální archiv jablečných reklam na Google Drive, ten však brzy vzal za své. Jeho tvůrce se ale nehodlal jen tak vzdát a včera představil světu propracovaný, rozsáhlý, a neustále se rozšiřující neoficiální archiv (nejen) reklam společnosti Apple.

Za tvorbou fascinujícího archivu stojí Sam Henri Gold. On sám je fanouškem Applu minimálně od roku 2005, kdy dostal k narozeninám svůj první iPod nano. Tvorbou archivu chce podle svých vlastních slov především inspirovat vývojáře, designéry, kreativce a pracovníky marketingu, ale také zkrátka udělat radost fanouškům jablečné společnosti. První pokus o vytvoření archivu tohoto typu proběhl – jak jsme zmínili v úvodu – již v červnu loňského roku. Impulsem k jeho vytvoření bylo pozastavení činnosti youtubového kanálu EveryAppleAds v dubnu roku 2017.

Vzhledem ke svému uložení na Google Drive ale první neoficiální archiv příliš dlouho nevydržel – uživatelé server přetížili snahou o stahování, Sam Henri Gold ale stahování nechtěl podporovat – posláním neoficiálního jablečného archivu je podle Golda především zachování příslušných materiálů. Proces hledání obsahu pro archiv nebyl nijak jednoduchý. Reklamní spoty, nalezené na více či méně obskurních kanálech na youtube, měly často nevalnou kvalitu. Gold z pochopitelných důvodů nechce své zdroje prozrazovat, chválí si ale spolupráci s nimi a jejich ochotu při poskytování potřebného materiálu. Aktuálně čítá sbírka archivu více než 15 tisíc souborů nejrůznějšího typu a její objem činí zhruba 1TB dat. Jedná se nejen o reklamní spoty, ale také o tiskové reklamy nebo sbírky tapet pro Mac i iOS. O novém obsahu chce Gold informovat na svém twitterovém účtu.

Tvorba archivu zabere nejen hodně času, ale je náročná také finančně, proto Gold žádá veřejnost o příspěvky jak ve formě peněz, tak i samotného materiálu, který je samozřejmě možné dodávat zcela anonymně. Gold uznává, že samotná společnost Apple může jedním jediným krokem poslat celý neoficiální archiv k ledu, zároveň ale věří, že v Cupertinu budou mít pochopení pro jeho snahu.

Dnes nejčtenější

.