Zavřít reklamu

Jablečný počítač Mac Pro spatřil světlo světa teprve před několika dny a od té doby se dostal do rukou mnoha recenzentům a bloggerům po celém světě, kteří testují jeho funkce a to, zda vůbec za tak vysokou cenu stojí. Samozřejmě se nezapomnělo ani na benchmarky a testy výkonu, které nejnovější model postavily proti konkurenci. Technologičtí nadšenci si zatím Mac Pro nanejvýš chválí, ale přesto se našlo i několik výtek a vad na kráse. Zatím to ale vypadá, že se Apple s novým Macem Pro trefil do černého.

Dlouho očekávaný Mac Pro, který je nově možné také upgradovat a vylepšit jeho komponenty, se konečně dočkal vydání. První várku si ale užili zejména recenzenti, kteří dostali do rukou počítač jako první a běžní uživatelé si musí na dodání ještě pár dní počkat. Netrvalo dlouho a YouTubeři jako MKBHD, iJustine nebo Jonathan Morrison se pochlubili se svými dojmy, kde nešetří chválou a vyzdvihují jablečný počítač nad konkurenci. Kladného ohodnocení se dočkal především elegantní a čistý design, extrémně tiché provedení, jednoduchý přístup ke komponentům a pasivní chlazení, díky němuž je počítač i v záběru takřka neslyšný. O vše se totiž stará efektivní průchod vzduchu, kterému byl celý design uzpůsobený. Jedinou nevýhodou je prach, který se údajně mezi otvory usazuje a je nutné ho pravidelně stírat.

Alfou a omegou byl také výkon, který se dočkal řádného otestování a vytřel všem zrak. A není divu, počítač obsahuje v nejvýkonnější konfiguraci 28jádrový Intel Xeon, 1.5TB RAM, dvě grafické karty Radeon Pro Vega II a až 8TB SSD. Právě poslední zmiňovaný disk zvládne rychlost zápisu až 3TB a čtení o rychlosti 2.5TB, což je pro běžného uživatele nepředstavitelné. Výkon se konec konců promítl i v renderu videa, z něhož byli recenzenti u vytržení. Pětiminutový videoklip v rozlišení 8K totiž počítač zpracoval za 4 minuty a 20 sekund, zatímco standardnímu stroji by to trvalo několik hodin. Co se benchmarku Cinebench týče, Mac Pro si odnesl solidních 9918 bodů. Jak je názorně vidět, až na pár drobností, kam bohužel patří i nedostatek portů USB-A na zadní straně, se jedná o bezkonkurenční zařízení, které si sice kvůli ceně může pořídit jen málokdo. Nový Mac Pro ale cílí především na profesionální filmaře a náročné uživatele, kteří výkon zužitkují. Ostatně, na nadšené dojmy se podívejte sami.

Dnes nejčtenější

.