Zavřít reklamu

Počítače Mac se těší ve světě opravdu velké oblibě a jsou využívány jak profesionálními uživateli, tak i běžnými lidmi, kterým sedí zkrátka a dobře lépe než klasický Windows či Linux. Podle některých vývojářů a odborníků je však Apple v poslední době zanedbává a celkově tuto produktovou řadu směruje špatným směrem. Přesně to je i názor vývojáře Quentina Carnicelliho, který se podepsal například pod softwary Airfoil, Audio Hijack či Loopback. Co si tedy o Applu a Macích myslí?

Předem vás upozorníme, že pokud jste zaslepenými milovníky Maců, nejspíš se vám následující řádky nebudou číst zrovna snadno. Podle vývojáře je totiž situace okolo těchto počítačů  poměrně alarmující už jen z toho důvodu, že jsme se více než rok nedočkali aktualizace hardwaru žádného z nich krom iMacu Pro. Ani poslední upgrade MacBooků však nebyl zrovna ničím obřím. Nejvíce alarmující situace je ale u Macu Pro a Macu mini. Tyto stroje totiž Apple neaktualizoval již skutečně velmi dlouho. V případě Macu Pro je to více než 1600 dní, jelikož jej upgradoval v prosinci roku 2013. U Macu mini je situace lehce lepší, protože se nedočkal upgradu “jen” 1338 dní. U modelu mini však visí ve vzduchu jedno velké “ale”. Zatímco Mac Pro totiž Apple podle svých slov vyvíjí a v následujících letech se jej dočkáme, o Macu mini v tuto chvíli žádné informace nemáme a tudíž netušíme, zda na jeho vylepšené verzi Apple pracuje či se jej rozhodl usmrtit. Mini je sice podle Tima Cooka důležitou součástí jablečného portfolia, nevíme však, zda je jeho důležitost na takové úrovni, že se u něj Apple rozhodne pro upgrade.

Koncept modulárního Macu Pro:

Snaží se Apple o zlepšení? 

Ačkoliv není situace kolem Maců podle vývojáře zrovna skvělá, Apple není tím jediným činitelem, který ji zavinil. Problémovým může být například spojení s Intelem, který do jeho počítačů dodává procesory. Pokud se Intel zpozdí, má to logicky velký vliv i na produkty od Applu a tudíž se to výrazně podepisuje na frekvenci jejich aktualizací. Možná i proto se Apple nyní snaží vyvinout vlastní počítačové procesory, které v budoucích Macích využije. Tím by se stal sám sobě svým pánem a nemusel by se ohlížet na svého dodavatele. Veškerá zodpovědnost by byla sice na něm, dokázal by však daleko lépe reagovat na různé změny, jelikož by měl veškeré informace z první ruky.

Kritice vývojářů se nemůžeme divit. Kvůli stárnoucím Macům, které nemusí některým uživatelům stačit, totiž přichází o peníze i oni. Pokud totiž programují své softwary jen na Mac, ale uživatelé, kteří je doposud využívali, musí kvůli hardwarovým nedostatkům “utéct” ke konkurenci, na výdělcích studií se to samozřejmě podepisuje. 

Bude velmi zajímavé sledovat Apple v budoucnu, jak bude své produktové řady nadále rozvíjet. Nyní je vcelku jasně vidět, že se vše točí převážně kolem iPhonů, Apple Watch a částečně i AirPods. Oproti tomu iPady a Macy přechází pomalu do ústraní, což dobře rozhodně není. Snad si tedy Apple brzy uvědomí, že stavět portfolio kolem jediného produktu není zrovna nejlepší cesta. Tím spíš, když ostatní produkty kolem něj pozvolna umírají a postupem času mohou podseknout větev i pod ním. 

macos high sierra fb

Dnes nejčtenější

.