Zavřít reklamu

Mezi základní kameny každé chytré domácnosti patří bezesporu žárovky, které můžete ovládat přes váš iPhone, iPad či jinou elektroniku. Jedna taková žárovka nám nedávno přistála i v redakci. Jedná se o chytrou žárovku Yeelight LED z dílny čínské společnosti Xiaomi. A jelikož jsme si na ní (nebo spíš s ní) v uplynulých týdnech pořádně posvítili, nezbývá než jí finálně zhodnotit v recenzi.

Technické specifikace

Tato žárovka bezesporu potěší jak obyčejné uživatele, tak ekologické nadšence – spadá do energetické kategorie účinnosti A. Díky tomu, že se jedná o úspornou LED žárovku, tak si vystačí s maximálním příkonem 10 W. Svou svítivostí se tedy rovná klasickým žárovkám s příkonem 60 W a dá se říct, že je také strká do kapsy. Světelný tok dosahuje 800 lumenů a životnost žárovky uvádí výrobce až 25 tisíc hodin anebo 12,5 tisíce přepínacích cyklů (zapnuto/vypnuto). Patice žárovky je E27, což už v dnešní modernější době vnímám jako mínus, jelikož většina novějších domů už pracuje na menších paticích E14. Rozhodně si tedy prvně zkontrolujte, že doma máte patice E27 – v opačném případě by vám Xiaomi Yeelight LED byla doopravdy k ničemu.

Pokud se podíváme na tvar žárovky, tak zjistíme, že se směrem od patice zvětšuje. Na svém konci však nemá zaoblení do kopule, nýbrž ostřejší hranu. Tvar se tedy nedá považovat za klasickou kapku, nýbrž spíše za jakýsi kratší válec. Rozhodně ale žárovka nepůsobí nikterak nevkusně, ba naopak – alespoň je možné ji na první pohled odlišit od klasických modelů. Tělo žárovky směrem od patice má šedou barvu a sklo samotné žárovky není čiré, ale zbarvené do krémově bílé barvy. Xiaomi Yeelight umí vyzařovat kromě spektra bílé barvy také klasické barvy, a to konkrétně 16 miliónů odstínů. Ihned po spárování s iPhonem si tedy můžete den zpříjemnit přirozeným bílým světlem, anebo třeba nějakou barvou, která bude korespondovat s vaší momentální náladou. Kromě těchto nastavení je samozřejmě k dispozici také nastavení jasu světla. Posuvníkem si lze jednoduše navolit jakoukoliv hodnotu od 0 do 100, podle které se nastaví intenzita světla.

S novější 5GHz Wi-Fi žárovka nekomunikuje.

Je pravdou, že Xiaomi má označení svých žárovek lehce popletené, a to samé platí i u manuálu. Nutno tedy podotknout, že žárovka Xiaomi Yeelight LED je totožná se žárovkou, která je označována klasicky Xiaomi Mi LED Smart Bulb. Manuál vás poté nabádá k tomu, abyste si z App Storu k ovládání žárovky stáhli aplikaci Xiaomi Home. Nicméně žárovka podporuje nabízí i podporu HomeKitu a ovládat jí tak lze přes Siri, což ocení nejeden jablíčkář. Kromě Siri dokáže dále Xiaomi Yeelight LED žárovka komunikovat s Google Assistant a s Amazon Alexa. Připojení žárovky je velice jednoduché – v domácnosti není potřeba žádný bridge ani jiná forma mostu. Nutností je pouze připojení k domácí 2,4 GHz Wi-Fi.  S novější 5GHz Wi-Fi žárovka nekomunikuje.

Testování

Jak už jsem zmínil výše, označení žárovky se může na první pohled zdát vcelku zmatečné – a stejně to je také při používání žárovky. Tím teď nemyslím používání jako takové, ale spíše připojení k aplikaci. Výše jsem zmínil, že vás manuál nasměruje pro přidání žárovky do Xiaomi Mi Home aplikace. K dispozici je pak ale ještě aplikace Yeelight, která slouží jen pro žárovky Yeelight a nikoliv pro další zařízení od Xiaomi. Osobně jsem samozřejmě vyzkoušel obě aplikace a zjistil, že se mi aplikace Xiaomi Mi Home používá lépe. Je více intuitivní a dle mého názoru také o mnoho jednodušší pro změnu scén apod. Dobrou zprávou je, že žárovka Xiaomi Yeelight LED získala letos podporu jablečného HomeKitu – můžete si ji tedy klidně přidat do aplikace Domácnost od Applu. Tento krok můžete učinit po aktualizaci žárovky na nejnovější firmware (můžete učinit v obou aplikacích v nastavení). Poté už jen stačí, abyste v nastavení žárovky zvolili možnost pro přidání do aplikace Domácnost. Propojení poté trvá jen několik málo sekund.

Pokud patříte mezi nováčky v chytrém světě, anebo pokud je pro vás chytrá žárovka od Xiaomi prvním chytrým produktem, tak bych vám pro začátek doporučil využívat aplikaci Xiaomi Mi Home. Je velice jednoduše zpracovaná, její ovládání zvládne každý a nastavení automatizací v podobě „když nastane tohle, udělej tohle“ jak by smet, zatímco v Domácnosti si užijete de facto jen možnost zapnutí, vypnutí a seřízení barvy bez automatizace (pokud tedy nemáte vytvořenou domácí centrálu z iPadu, Apple TV či HomePodu). Ve finále si tak můžete jednoduše nastavit například automatizaci, která vám bude postupně během dne měnit teplotu bílé barvy a další. K dispozici je také nastavení scén, kdy si jednoduše můžete tlačítkem nastavit určité světlo například pro dívání se na film, anebo třeba na oslavu. Pokročilejší uživatelé pak mohou využít jednoduchých příkazů pro Siri.

Ovládání žárovky je velmi jednoduché a dá se říct, že s ní ani nelze dělat nic jiného, než ji na dálku zapínat, vypínat a měnit její intenzitu společně s barvou. Jsou tady ale i aspekty, které mě při testování zajímaly. Jednalo se například na odezvu a na spolehlivost celé žárovky, tedy co se ovládání týče. Rozhodně nemůžete očekávat, že rychlost odezvy bude prakticky blesková, jako když sáhnete po vypínači. Všechno se totiž přenáší vzduchem, což s sebou přináší asi sekundovou prodlevu mezi úkonem a jeho vykonáním žárovkou, což minimálně ze začátku působí vcelku zvláštně. Ona maximálně sekundová odezva se projevovala prakticky pokaždé, ať to bylo při změně intenzity, při vypnutí či zapnutí, anebo při změně barev.

Ilustrační fotky barevného spektra Xiaomi Yeelight LED:

Resumé

Poměr cena/výkon je u žárovky více než přijatelný.

Pokud se vám podaří v budoucnu vyměnit klasické žárovky za ty chytré v celém bytě či domě, pak teprve zjistíte, jak moc je život s nimi pohodlný. Jedna žárovka vás tedy určitě nespasí, maximálně třeba v jednom pokoji anebo v jediné lampě. Rozhodně se však ale jedná o fajn produkt do začátku. Xiaomi Yeelight LED navíc není nikterak drahá a když vezmu v potaz nabídku ostatních společností, tak musím říct, že je její poměr cena (stojí 449 korun) /výkon více než přijatelný. Pokud tedy překousnete nepatrnou prodlevu, o které jsem se zmínil výše, myslím, že se žárovkou budete spokojeni.

xiaomi yeelight

Dnes nejčtenější

.