Zavřít reklamu

Nejnovější 16palcový model MacBooku Pro byl ještě do včerejška veřejným tajemstvím, jelikož o něm fanoušci Applu věděli, ale samotná společnost jej ne a ne představit. To už však naštěstí neplatí, jelikož jsme se včera dočkali jeho oficiálního oznámení, doprovázeného dojmy jednotlivých YouTuberů a technologických nadšenců. Prozatím to vypadá, že se přírůstek a nástupce populárního 15 palcového modelu povedl. Co o něm ale říká Phil Schiller z Applu?

Pravděpodobně největším a nejpříznivějším překvapením je nové rozvržení klávesnice Magic Keyboard, která nahrazuje původní Butterfly design a napravuje chyby, jež dlouhá léta fanoušky trápily. Ostatně, Schiller se sám k tomuto problému vyjádřil a uznal, že Apple v této otázce udělal chybu a uživatelé jsou s novým typem klávesnice o poznání spokojenější. K rozhodnutí pro využití designu Magic Keyboard jablečnou společnost vedli především samotní spotřebitelé, jimž naplno vyhovuje, a tak ji chtěli vidět také u nejnovějšího MacBooku Pro. Konec konců, jedná se o jeden z nejvýkonnějších notebooků na trhu a byla by škoda, kdyby uživatelský zážitek kazila právě klávesnice. Samozřejmě celý proces doprovázely nejrůznější dilemata a problémy, především tedy s ergonomií a podsvícením, které se u přenosných zařízení a běžných klávesnic přece jen liší. Další rozhodování se týkalo klávesy Escape, jež byla doposud jednou z virtuálních funkcí Touch Baru.

„Před pár lety jsme se zamysleli a kromě zdokonalování naší Butterfly klávesnice jsme se také rozhodli pro menší návrat ke kořenům, což znamenalo udělat si pořádný průzkum toho, co uživatelé vlastně od klávesnice očekávají a jak jsou s novým designem spokojeni. Samotný proces byl nanejvýš naplňující a bylo skvělé pozorovat, jak naši inženýři uvažují nad tím, co by spotřebitelé ocenili a jak vlastně s klávesnicí zacházejí. Většina z nich nám potvrdila, že je to právě Magic Keyboard, jež jim ergonomií i celkovým designem sedne nejvíce. Tak se zrodil nápad zapracovat nějak tuto technologii do MacBooku Pro a nahradit staronový Butterfly design. Aby tento mechanismus efektivně fungoval, museli jsme se na celou konstrukci dívat ze zcela jiného úhlu a přizpůsobit klávesnici samotného notebooku. Stejně tak podsvícení, které u stolní klávesnice nenajdete. Za posledních několik let jsme se naučili, že ne všechna naše rozhodnutí byla správná, ale to je ostatně proces učení. Museli jsme si ujasnit, pro koho zařízení děláme a jak bude v konečném důsledku využíváno. Zpětná odezva nás donutila udělat spoustu změn, které uživatelé nakonec jistě ocení,“ vyjádřil se Schiller.

Stejně tak si viceprezident marketingu posvítil i na doposud chybějící klávesu Escape, která byla podle něj jednou z nejčastějších připomínek. Zabudovaný Touch Bar sice využívá většina uživatelů, avšak ne každému virtuální funkce této klávesy vyhovovala, a tak se jablečná společnost rozhodla zařídit její slavný návrat. Zda se klávesnice Magic Keyboard dočkají i ostatní MacBooky je zatím otázkou budoucnosti, ale zatím to vypadá, že s největší pravděpodobností ano. Zatím se chce Apple zaměřit na oba typy klávesnic a zdokonalovat je simultánně, ale to by se podle zpětné odezvy uživatelů mohlo brzy změnit. Vyhovuje vám spíše stolní klávesnice Magic Keyboard, nebo dáváte přednost spíše Butterfly designu?

Dnes nejčtenější

.