Zavřít reklamu

Spekulace týkající se představení největšího MacBooku Pro posledních let jsou u konce. Apple totiž před malou chvílí světu představil zbrusu nový MacBook Pro s 16” displejem. Jeho odhalení však tentokrát proběhlo skutečně netradičně a to pomocí Twitteru šéfa Applu Tima Cooka.

Cook na svůj Twitter umístil před pár minutami krátké video zachycující profesionální uživatele, kteří dostali právě novinku do rukou. Z jejich reakcí bylo naprosto patrné, že se bude jednat skutečně o ďábelský stroj, což Apple následně potvrdil i svou tiskovou zprávou, ve které odhalil jeho přesné specifikace. Dle jeho slov se jedná o suverénně nejlepší profesionální notebook na světě určený pro vývojáře, fotografy, filmaře, vědce, hudební producenty a zkrátka kohokoliv, kdo ke své práci potřebuje vysoký výkon. 

Displej, který nadchne

Novinka se chlubí 16” Retina displejem s jasem 500 nitů, P3 gamutem a rozlišením 3072 x 1920 při 226 ppi. Na displeji naleznete téměř 6 milionů pixelů a dle slov Applu by měl být i díky tomu skutečně pohlcující. Každý displej byl navíc speciálně kalibrován pro přesné barvy, díky čemuž by měl vyhovovat i těm nejnáročnějším uživatelům. Další velkou novinkou je přepracovaná klávesnice, která nese už i u MacBooku název Magic Keyboard. Je založená na vylepšeném nůžkovém mechanismu a její stisk je až 1 milimetr. Dle slov Applu byla navržena tak, aby byla při používání maximálně citlivá a tudíž naprosto dokonalá pro jakoukoliv práci. Milovníky fyzických kláves pak zajisté potěší, že se Apple rozhodl pro vyjmutí klávesnice Esc z Touch Baru, kterým Mac samozřejmě disponuje, a jejím fyzickým vytvořením vedle něj. Obecně pak potěší i fakt, že klávesnice má být velmi tichá. 

Srdcem MacBooku Pro jsou nejnovější šestijádrové a osmijádrocé procesory Intel 9. generace, která se chlubí Turbo Boostem až 5,0 GHz, díky čemuž by měly být až 2,1krát výkonnější než 15” čtyřjádra, které měl Apple doposud v nabídce. Kromě výkonu rozhodně potěší i možnost nakonfigurovat si Mac až se 64 GB RAM pamětí. Nicméně i přes brutální výkon by se neměl nový MacBook Pro přehřívat, jelikož se Applu podařilo výrazně přepracovat jeho vnitřní architekturu pro odvod tepla, která by měla nyní zvládat až o 28 % větší průtok vzduchu a to díky o třetinu většímu chladiči. O grafický výkon se bude v MacBooku starat grafická karta AMD Radeon Pro 5000M, která je první 7m GPU pro profesionální uživatelé, tu doplní 8 GB VRAM. Díky nové grafice by se tak měly grafické úkony výrazně zrychlit a to dle slov Applu v některých případech až 2,1x, což je skutečně zajímavý výsledek. 

Úložiště hned tak nevyplýtváte

Anketa

Líbí se vám nový MacBook Pro 16" ?

Ano 88,74 %
Ne 11,26 %
Celkem hlasovalo: 524

Novinka nebude mít nouzi ani o úložný prostor. Uživatelé si totiž do ní budou moci nakofigurovat až neuvěřitelné 8 TB úložiště, což je mimochodem největší SSD úložiště využité v notebooku. Profesionální uživatelé si však podobnou věc žádali a Apple jim v tomto směru velmi rád vyhověl. Kromě toho vyslyšel i jejich tužby o vylepšení reproduktorů a MacBook Pro osadil šestikanálovým, vysoce kvalitním zvukovým systémem navrženým tak, aby hudebníkům, podcasterům či editorům videa poskytoval ten nejlepší možný zvukový zážitek. Apple použil u svého nového laptopu zbrusu nové basové reproduktory, na které si dokonce vyřídil patent, které by měly být bez většiny nežádoucích vibrací, které by jakkoliv narušovaly zvuk. Výsledkem je tak skutečně čistá a přirozená zvuková složka. Co se pak týče mikrofonů, i na těch Apple zapracoval. Dle svých slov u nich snížil o 40 % syčení a zvýšil poměr signálu k šumu, díky čemuž by měl být zvuk jimi zaznamenaný skutečně úchvatný. 

Za zmínku stojí v krátkosti i konektory. Apple i tentokrát vsadil na klasické Thunderbolt 3 porty, které naleznete jak na levém boku, tak i na pravém boku v páru – dohromady jsou tedy čtyři. Kromě nich pak MacBook disponuje i klasickým 3,5mm jack konektorem.

MacBook Pro 2019

Co se týče ceny, novinky začínají na 69 990 korunách a objednat si je můžete už nyní. Apple vám je doručí mezi 26. a 28. listopadem. Tyto stroje nahradily v nabídce Applu stávající 15” modely, které tak bude možné sehnat maximálně v doprodejích. 

Dnes nejčtenější

.