Zavřít reklamu

Hlasová asistentka Siri od Applu se zjevně pustila do politiky – a to poměrně kontroverzním způsobem. Španělská verze Siri čelí kritice z některých míst, protože označila současného bolivijského prezidenta Evo Moralese za „diktátora“. Morales nedávno již poněkolikáté zvítězil v prezidentských volbách, řada tamních obyvatel ale proti výsledkům voleb protestovala a zpochybňovala je, a Morales nakonec včera na svou funkci rezignoval.

Nedávné zprávy hovoří o tom že pokud se španělské Siri zeptáte, kdo je v Bolívii prezidentem, odpověděla, že „diktátorem v Bolívii je Evo Morales“. O tomto jevu psala různá média, server El Comercio nasdílel hned několik tweetů, ukazujících tuto chybu. V době tvorby tohoto článku jsme nicméně vyzkoušeli všechny verze španělsky mluvící Siri, a ani jedna z nich Moralese neoznačila za diktátora. Siri se nenechala nachytat ani zákeřnou otázkou „Kdo je diktátorem v Bolívii?“.

Není to poprvé, co si Siri kontroverzním a záhadným způsobem měnila odpovědi – před několika lety se rozhořela aféra, když hlasová asistentka od Applu odkazovala uživatele, dotazující se na potratová centra (abortion centers), do adopčních center. Apple tuto chybu napravil v roce 2016. Ruská Siri zase v nedávné době odmítala odpovědět na otázky ohledně gay barů nebo manželství párů stejného pohlaví, respektive na druhou otázku odpovídala větou „you are so rude“. I tuto chybu Apple nakonec opravil. Zatím není jisté, co je příčinou chyb tohoto typu, s největší pravděpodobností ale budou tyto problémy souviset s najímáním rodilých mluvčí. Pravdou ale je, že Apple se pod vedením Tima Cooka stává relativně politicky angažovanou firmou, zároveň je ale nepravděpodobné, že by zrovna Cook měl prsty v selhání španělské Siri.

Dnes nejčtenější

.