Zavřít reklamu

Zprostředkovatel jablečné kreditní karty, Goldman Sachs, bude s největší pravděpodobností vyšetřován kvůli diskriminaci ženského pohlaví. Informovala o tom společnost Bloomberg poté, co se na Twitteru objevily zajímavé příspěvky, které se týkaly schvalovacího procesu pro Apple Card. Několik uživatelů si totiž stěžovalo na to, že jejich manželky či přítelkyně dostaly od Goldman Sachs horší nabídku, a to i v případě, že jejich kreditní skóre bylo o několik jednotek lepší. V Americe funguje kreditní skóre jedince, které se odvíjí podle toho, jakým způsobem dotyčný splácí, a jak zodpovědně využívá služeb bank. Čím větší skóre, tím samozřejmě lepší.

Minulý týden ve čtvrtek se na Twitteru objevil příspěvek od Davida Hainemeiera Hanssona, který se zeptal na oficiálním účtu Apple Card, z jakého důvodu dostala jeho žena horší podmínky, když má lepší kreditní skóre, než on sám – konkrétně měla žena Hanssona dostat dvacetkrát nižší limit útraty. Možná si říkáte, že by na tom nebylo nic zajímavého, jelikož se jedná o jediného zákazníka z několika miliónů. Opak je však pravdou, jelikož se do této kauzy zapojil i sám spoluzakladatel Applu, Steve Wozniak. Ten k tweetu přidal svou poznámku, ve které stojí, že on sám má desetkrát větší limit útraty, než jeho žena.

Hansson sdělil magazínu Bloomberg, že ihned, jakmile se z této zprávy stala větší kauza, získala jeho žena navýšení limitu bez nutnosti jakékoliv další interakce v podobě dokládání dokumentů a podobně. V oficiálním prohlášení úřadu finančních služeb v New Yorku stojí, že se příslušné oddělení bude touto kauzou více zabývat, aby zajistilo, že se bude ke všem lidem společnost Goldman Sachs chovat stejně, a to bez rozdílu pohlaví. Diskriminace pohlaví je navíc v New Yorku proti zákonům, tudíž je tato akce více než očekávaná. „Jakýkoliv algoritmus, který upřednostňuje jedno pohlaví před druhým, je v rozporu s newyorkským zákonem,“ řekla mluvčí úřadu finančních služeb.

Dnes nejčtenější

.