Zavřít reklamu

Americké ministerstvo spravedlnosti v těchto dnech oznámilo, že byl odsouzen muž, který se v Miami dopustil několika podvodů s populární jablečnou službou Apple Pay. Daniel Butler si odsedí 54 měsíců. Výtečník v podvodech nefiguroval sám. Celkem měl pět spolupachatelů. Tři už pobývají za mřížemi. Další dva čeká vyřčení trestu v prosinci tohoto roku. Samotného Butlera se podařilo usvědčit díky výpovědi jednoho z jeho kompliců, který si již užívá trestu odnětí svobody.

Podle spisu skupina podvodníků získala do svých iPhonů údaje z minimálně 477 kreditních karet. Ty pak používali k platbám u všemožných maloobchodníků. Celkem tímto způsobem utratili více než 1,5 milionu dolarů. Podrobnosti o postupu spáchání činu nejsou známy, neboť trestní řízení proti komplicům stále probíhá. Jako nejpravděpodobnější se ale zdá, že podvodníci, ihned jak dostali údaje ke kreditní kartě, zavolali do příslušné banky a představili se jako vlastníci konkrétního účtu a vyžádali si údaje potřebné k propojení karet se službou Apple Pay.

Byť je Apple Pay mimořádně bezpečné, ověřování bankami či jinými finančními institucemi může být občas kamenem úrazu. V roce 2015 se objevila zpráva, že po zavedení Apple Pay se nepodařilo mnohým bankám přejít na důmyslnější ověřovací postupy. Tehdy došlo k nárůstům podvodů skrze Apple Pay. Na této vlně se s nejvyšší pravděpodobností svezl i Daniel Butler a jeho kumpáni. Své podvody totiž začali páchat právě v roce 2015.

Dnes nejčtenější

.