Zavřít reklamu

V dnešním testu se podíváme na bezdrátová sluchátka JBL Endurance Peak, která jsou jakousi sportovnější variantou nedávno testovaného modelu JBL Tune 120TWS. Jejich určení odpovídá jak design, tak funkce, které jsou místy povedené, občas však o něco horší, než u civilnějšího modelu.

Specifikace

O zvukový přednes se u JBL Endurance Peak stará dvojice 10 mm měničů, jež disponují frekvenčním rozsahem 16 Hz – 22 kHz. Jejich napájení mají na starosti integrované baterie v každém z obou sluchátek, jež disponují kapacitou 75 mAh, díky které sluchátka vydrží až čtyři hodiny přehrávání. Nabíjecí krabička pak obsahuje baterii o kapacitě 1 500 mAh, a dokáže celkovou dobu poslechu prodloužit až na 28 hodin. Nabití trvá zhruba dvě hodiny a podporuje rychlonabíjení. O bezdrátový přenos se stará Bluetooth 4.2, sluchátka podporují také hands-free hovory, hlasové asistentky Siri a Google Now a disponují certifikací IPx7, díky které jsou odolné jak vůči potu, tak vůči dešti a dalším nepříznivým vlivům počasí.

Provedení

Hned na první pohled je jasné, že jde o sluchátka zaměřená na aktivnější uživatele a pro sportovce. Plastové a částečně pogumované tělo sluchátek způsobuje, že jsou velmi lehká a dobře se nosí. Plastová krabička je praktická, byť možná trochu větší, než by mohla být. V praxi však funguje velmi dobře a na rozdíl od modelu 120 TWS jsem při testování neměl pocit, že se víčko za měsíc ulomí.

Ergonomie a ovládací prvky

Po stránce ergonomie není sluchátkům co vytknout. Díky použitým technologiím se sluchátka velmi dobře nosí, jsou pohodlná a jen tak z ucha nevypadnou. Kombinace správných špuntů, společně s TwistLock mechanismem pro lepší usazení v uchu a uchycovacích paciček PowerHook, je na sport jak dělaná. Sluchátka vám tak nevypadnou ani v případech, kdy na hrazdě visíte hlavou dolu.

Co se ovládání týče, zde mám podobné výtky jako u předchozího testovaného modelu. Dotykové ovládání chce trochu cviku, z počátku se může zdát být trochu chaotické. Veškeré ovládací prvky se nachází na pravém sluchátku a mění se v souvislosti s tím, co zrovna děláte. Pokud posloucháte hudbu, klikáním se ovládá play/pause a funkce skip, posuvem se pak upravuje hlasitost. V případě volání se pak ovládací prvky přehodí na příjem/položení/odmítnutí hovoru.

Pacičky PowerHook neslouží jen k lepší stabilizaci sluchátek v uších, obsahují také senzory, které detekují nasazení sluchátek na hlavu, díky kterým není sluchátka třeba manuálně zapínat. Stačí tak jen nasadit a začít poslouchat.

JBL Endurance Peak (8)

Kvalita zvuku

Co se kvality zvukové produkce týče, sluchátka hrají velmi podobně, jako nedávno testovaný civilní model JBL Tune 120 TWS. Při přímém porovnání má však model Endurance Peak o něco čitelnější zvukový projev. Díky tomu lépe vyniknout jednotlivé elementy poslouchané hudby a celý poslech je tak o něco příjemnější. Typ naladění zvuku je pak velmi podobný, s akcentovanými basy. Sportovnější konstrukce sluchátek způsobuje ještě o něco lepší pasivní odfiltrování okolního zvuku, díky tomu se tak můžete ještě více ponořit do poslouchané hudby nebo si lépe vychutnat podcast poslouchaný během pravidelného běhu. Míra maximální hlasitosti je dostatečně vysoká a i při vyšších hlasitostech je poslech stále příjemný.

Závěr

Nekompromisní bezdrátová sluchátka

JBL Endurance Peak jsou nekompromisní sportovní bezdrátová sluchátka, která splňují takřka všechny nároky, které by mohli zájemci o podobný model mít. Jedná se o tzv. „true wireless“ model, tedy bez propojovacího kabelu kolem krku. Díky integrovaným funkcím navíc drží skutečně jako přibitá a nevypadnou ani při sebevětším třepáním hlavou a ještě ke všemu hrají překvapivě dobře. Pokud k tomu přičteme slušnou mechanickou odolnost a výdrž baterie, jde o poměrně zajímavý produkt. Nevýhodou může být jen možná zbytečně masivní krabička, která je více než 2x větší než ta od AirPods. Nejde však o běžná sluchátka do města, tudíž se tato výtka dá s největší pravděpodobností prominout.

JBL Endurance Peak (4)

Dnes nejčtenější

.