Zavřít reklamu

Prakticky bezchybný a do detailu propracovaný design je jedním z poznávacích znaků Apple výrobků. Téměř každý z Apple produktů se může pochlubit řadou detailů, které stojí rozhodně za pozornost. O některých se mluví více, o některých zase méně, ale všechny jsou skutečně příjemné a mnohdy i pozoruhodné. Pojďme se tedy společně na pár z nich podívat.

Pouzdro na AirPods

Všimli jste si někdy, jak se pouzdro na AirPods dokáže zavřít rychle, jednoduše a najednou? Nebo třeba toho, jak každé ze sluchátek naprosto perfektně vklouzne v pouzdru na své místo, aniž byste je museli jakkoliv „štelovat“? To není náhoda. Za tyto skvěle fungující detaily můžete poděkovat bývalému šéfdesignérovi Applu Jonymu Ivemu, který v jednom z rozhovorů uvedl, že věnoval pozornost i tomu, jaký zvuk pouzdro dělá při zavírání, a přiznal, že než se podařilo dosáhnout zmíněné dokonalosti, došlo při navrhování AirPods k řadě chyb a omylů.

„Dýchající“ LED dioda, chytrý naslouchající ventilátor u MacBooků a otevírání jedním prstem

Tento detail jistě znáte. V roce 2002 si společnost Apple nechala zaregistrovat patent s názvem „“Dýchající LED indikátor stavu“. Diodu můžete vidět například u některých starších MacBooků a rytmus, jakým poblikává, skutečně napodobuje rytmus přirozeného lidského dechu. S uvedením Siri na Mac Apple zase přišel s chytrým ventilátorem, který automaticky ztiší svůj chod ve chvíli, kdy začne uživatel rozmlouvat s asistentkou Siri. Vzpomínáte si na kultovní reklamu na MacBook Air, kde je počítač vytažen z obálky a poté otevřen jednoduše jedním prstem? I to je ze strany Applu účel a za toto zjednodušení vděčíme výřez ve střední části kraje víka MacBooku.

Příjemné detaily u ikon

Zkoušeli jste někdy věnovat pozornost tomu, jak vypadají a jak se mění ikonky na vašem iPhonu? Pokud například na svém iOS zařízení rozsvítíte baterku z uzamčené domovské obrazovky, můžete si všimnout, že se tlačítko na její ikonce v Ovládacím centru automaticky přepne. Podobně se v Ovládacím centru mění například ikonka zámku orientace obrazovky, ikonka přepínače pro tmavý režim nebo třeba ikonka pro úsporný režim baterie. Při zapnutí režimu Nerušit v Ovládacím centru si zase můžete všimnout, že u ikonky půlměsíce dojde při přepínání ke krátkému zatmění. Při změně jasu displeje či hlasitosti v Ovládacím centru můžete také vidět, že v reakci na váš dotek příslušné indikátory mírně poskočí.

Ciferníky Apple Watch a dokonalé uchycení řemínku

Chytré hodinky Apple Watch nabízejí řadu animovaných ciferníků – od rozkvétajících květin až po tekutý kov či kouř. Žádný z těchto ciferníků nebyl animován digitálně. Odpovědní zaměstnanci Applu strávili doslova celé hodiny ve speciálně zařízených místnostech, kde animace pro tyto ciferníky „ručně“ natáčeli na kameru. Alan Dye, šéf pro lidské rozhraní společnosti Apple, v rozhovoru pro magazín Wired uvedl, že nejdelší natáčení zabralo dokonce 285 hodin a v jeho rámci vzniklo neuvěřitelných čtyřiadvacet tisíc záběrů. Určitě jste si také všimli, jak dokonale při výměně řemínku zapadnou jeho konce na své místo. Pro snadnou a rychlou výměnu stačí jen stisknout štíhlé tlačítko, nacházející se na zadní straně vašich hodinek.

Skryté magnety

V době, kdy součástí iMaců nebyly vestavěné webkamery, integroval Apple do rámečků svých počítačů skryté magnety. Ty se nacházely ve střední části horní strany displeje, a měly sloužit k dokonalému ukotvení přídavné iSight kamery na její místo. Na boční straně rámečku displeje iMacu se také nacházel skrytý magnet, který pro změnu sloužil k uchycení Apple ovladače.

Odemkněte přejetím a chybějící tlačítko pro odmítnutí hovoru

Vzpomínáte si ještě na dobu, kdy se na uzamčené obrazovce iPhonu nacházel proužek s nápisem „Odemkněte přejetím“? Pak si možná vybavíte i to, že text na tomto rámečku nebyl stabilní, ale jeho jas se zvyšoval a snižoval ve směru, ve kterém jste museli přejet prstem po obrazovce, abyste svůj iPhone mohli odemknout. Jednalo se skutečně o velmi pěkný detail, díky kterému Apple nemusel na displej umisťovat další instrukce pro to, jak telefon odemknout, čímž zachoval minimalistický design prostředí. Pokud vám někdo volá na váš iPhone, možná jste si všimli, že na obrazovce občas chybí červené tlačítko pro odmítnutí hovoru a zobrazí se vám jen posuvník pro jeho přijetí. Rozdíl je v tom, zda je váš iPhone při hovoru odemčený či zamčený. V případě, že vám někdo volá na zamčený přístroj, zobrazí se pouze posuvník a vám jen stačí opět telefon uzamknout. Žádné zbytečné dotyky na displeji.

Astronomický ciferník a zdánlivě nekonečný displej Apple Watch

V nabídce ciferníku pro Apple Watch najdete i kategorii s názvem Astronomie. Její součástí je ciferník, zobrazující sluneční soustavu, slunce nebo planetu Zemi. Zde si můžete všimnout drobné zelené tečky – ta indikuje, v jaké pozici se nachází slunce, Země a planety v danou chvíli, nebo zobrazuje vaší polohu. Pootočením digitální korunky svých hodinek se můžete podívat na to, jak se tyto pozice měnily v průběhu času a jak budou vypadat do budoucna. Displej chytrých hodinek od Applu má také jednu zvláštnost – na první pohled vypadá, že nemá okraje. Je to díky vizuálnímu efektu, který umožňuje OLED technologie displeje.

Gesta kopírování a vkládání v iPadOS

Operační systém iPadOS pro iPady přináší řadu novinek, z nichž některé souvisejí s úpravami textu. V jejich rámci můžete například nově využívat gesta, jako je sevření třemi prsty pro výběr textu a rozevření třemi prsty pro jeho vložení. Gesta nejsou navržena náhodně  – mají symbolizovat uchopení a následné puštění objektu rukou.

Dnes nejčtenější

.