Zavřít reklamu

Pokud chcete na Macu odstranit nějaký soubor či složku, tak ji musíte buď přetáhnout směrem do koše, anebo na ni kliknou a provést smazání. Jakmile tuto akci vykonáte, tak se soubor ještě ukládá do koše, kde je k dispozici do té doby, dokud koš nevysypete. To znamená, že pokud něco klasickým způsobem vymažete, tak kdokoliv, kdo k vašemu Macu sedne, může jakýkoliv smazaný soubor obnovit. V některých případech se tedy může hodit permanentní smazání souboru, tedy že se onen soubor ani nezobrazí v koši a klasickým způsobem se stane nepřístupným. Pojďme se tedy společně v tomto návodu podívat, jakým způsobem můžete soubory a složky v macOS mazat permanentně tak, aby se nezobrazily v koši.

Jak na Macu permanentně smazat soubory tak, aby se nezobrazily v koši

Nejprve je nutné, abyste si na Macu našli a označili ty soubory, které chcete permanentně smazat. Jakmile tak učiníte a budete mít data označená, tak v horní liště klikněte na tlačítko Soubor. Poté se zobrazí rozevírací menu. Nyní je nutné, abyste na vaší klávesnici podrželi tlačítko Option. Pak už jen stačí, abyste se stisknutou klávesou Option z menu vybrali možnost s názvem Ihned smazat… Pokud byste chtěli využít klávesové zkratky pro smazání, tak samozřejmě můžete. Stačí, když opět data označíte, a poté stisknete klávesy Option + Command + Backspace.

Pro klasického uživatele je po tomto kroku obnova dat již nemožná. Z koše soubory smazané tímto způsobem jednoduše nevytáhnete, protože se zde nebudou nacházet. Vzhledem k tomu, že mazání dat z disku probíhá tak, že se soubor pouze „zneviditelní“ a označí se tak, že jej soubor může přepsat, tak pokročilý uživatel může stále soubor s pomocí příslušeného programu stále obnovit. Aby došlo ke kompletnímu smazání, tak je nutné, aby byl smazaný soubor také přepsán.

Dnes nejčtenější

.