Zavřít reklamu

Od vydání Apple Watch v roce 2015 se značně rozšířily možnosti těchto chytrých hodinek, týkající se monitoringu zdraví svých majitelů – loni se například Apple Watch dočkaly funkce EKG či detekce pádu. Právě o zdravotních funkcích Apple Watch a o tom, jak se z hodinek stalo zařízení, zaměřené primárně na zdraví, promluvili v nedávném rozhovoru pro The Independent Jeff Williams, Sumbul Desai a Kevin Lynch.

Jeff Williams v rozhovoru uvedl, že k procesu proměny Apple Watch ve „zdravotní pomůcku“ došlo vlastně přirozeně. Apple to původně neměl výslovně v plánu, vedení firmy si ale velice brzy uvědomilo, že se jedná o oblast s velkým potenciálem. Williams v rozhovoru popsal, jak v Applu postupně přišli na to, že uživatele lze snadno ovlivnit informacemi, zobrazovanými na jejich zápěstí. Po uvedení Apple Watch na sebe ostatně odpovídající zpětná vazba od uživatelů nenechala příliš dlouho čekat. „Když jsme dostali první dopis o tom, jak [Apple Watch] někomu zachránily život pouhým monitoringem srdečního tepu, byli jsme překvapeni,“ přiznal Williams, a dodává, že postupem času Apple nejen vycítil šanci udělat něco pro lidské zdraví, ale svým způsobem to vnímal také jako svou povinnost. „Vedlo nás to k tomu, abychom udělali všechno možné včetně lékařsky regulovaných aplikací,“ vysvětlil. Williams i Desai ale zároveň připouští, že zdravotní stránka je jen jedním aspektem funkcí Apple Watch. „Umí toho mnohem více, od měření času až po odesílání zpráv nebo provádění hovorů. Kdybyste se pokoušeli prodat monitor srdečního tepu, který je schopen upozornit vás na problémy, koupilo by si ho dvanáct lidí,“ vysvětluje Williams, a Desai dodává, že v případě Apple Watch lidé nemusí na své zdraví myslet neustále, protože tento aspekt je součástí celkové uživatelské zkušenosti.

Souvisejíci

V rozhovoru přišla řeč také na budoucnost Apple Watch na poli sledování zdraví. Kevin Lynch v této souvislosti uvedl, že přes všechno, čeho jsou Apple Watch v současné chvíli schopné, se nacházejí pořád ještě na samém začátku. „Pořád je tu obrovské množství věcí, které se můžeme od současného hardwaru naučit. Dobrým příkladem jsou kardiologické studie. Díky monitoru v Apple Watch dokážeme získat údaje o fibrilaci síní. Je toho tolik, na čem můžeme pracovat. Je to skutečně záležitost výběru oblastí zaměření a kladení otázek, které mohou vést k chytrým odpovědím. Je to cesta, na které se nacházíme,“ uvedl Lynch, a dodává, že si Apple nepřestává klást otázku, v jakých směrech by ještě jeho hodinky mohly být smysluplným přínosem. Pravdou je, že oblasti, ve kterých jsou Apple Watch schopné měření či sledování, se neustále rozšiřují. Nově je možné jejich prostřednictvím sledovat například menstruační cyklus nebo orientačně měřit hladinu okolního hluku. Nechme se tedy překvapit, kam Apple zabrousí dál.

Dnes nejčtenější

.