Zavřít reklamu

Kožené kryty vyrábí Apple pro iPhony již odnepaměti a ani letošek není v tomto směru v žádném případě výjimkou. Jeden takový – konkrétně černý – se nám podařilo do redakce získat už dnes, díky čemuž jste si mohli na našem magazínu přečíst před malou chvílí jeho unboxing. Ten je však jen jedním dílkem komplexní skládačky. Druhým je pak recenze, kterou vám přinášíme právě teď.

Kožený kryt je zkrátka klasika a tohoto hesla se Apple drží i letos. Pokud se pro něj tedy rozhodnete, nečekejte od něj rozhodně žádné revoluční vlastnosti, kterými by překonal předešlé generace. Apple tedy stejně jako v minulých letech vsadil při jeho výrobě na speciálně činěnou francouzskou kůži, která je na dotyk velmi příjemná a postupem času se na ní začne vytvářet klasická kožená patina, kvůli které je právě kůže mnohými hojně vyhledávaná.  Osobně mám na kožených krytech moc rád to, že každý je trochu jiný díky vzorkování na zádech a tedy i originální. To se však minimálně o krytu, který máme v redakci, tentokrát říci nedá. Jeho povrch je totiž na můj vkus až příliš celistvý, takže byste zřejmě jen těžko poznali, že se jedná o pravou kůži. Jediný prvek, který zůstává již řadu let stejným, jsou hliníková tlačítka pro regulaci hlasitosti a odemykání či zamykání displeje.

Největší designovou změnou u letošních krytů je bezesporu přesunutí loga Applu z horní části za d na jejich střed, k čemuž se Apple odhodlal i u iPhonů, kde tak chtěl označit místo pro obousměrné bezdrátové nabíjení, kterými však nakonec telefony stejně nedisponují. Zda jablíčko středu zad sluší víc či nikoliv je věc ryze subjektivní, za sebe však musím říci, že sluší. Umístění ve středu na mě působí zkrátka elegantněji, což je u krytu za 1290 korun, který je nasazen na telefon za minimálně 29 990 korun, určitě vítané. Svou roli hraje ale asi i prosté rozbití stereotypu, na který jsme byli zvyklí již řadu let. Takto řešená záda jsou díky tomu pro nás nová a zřejmě o to lákavější. Za další designovou změnu pak lze považovat výrazné zvětšení otvoru pro fotoaparát, což si však trojitý fotoaparát zkrátka vyžádal. Hrany kolem otvoru jsou velmi dobře začištěny a mírně zaobleny směrem dovnitř. 

Co se týče zpracování krytu jako takového, v tom nelze Applu vytknout téměř nic. Vše je jako již tradičně vyrobeno na skutečně vysoké úrovni a s důrazem na detail, díky čemuž se nemusíte obávat například jakýkoliv nevzhledných ohybů kůže v rozích či špatně vlepené vnitřní hebké vložky, která se dotýká zad telefonu. Oproti krytům z předešlých let se mi však zdá, že je o něco málo volnější a alespoň na iPhonu XS, který je rozměrově víceméně stejný jako 11 Pro, lehce plave. Není to sice nic hrozného, puntičkáře by však tato věc potěšit nemusela.

Kožený kryt z dílny Applu lze považovat za jeden z těch robustnějších

Obecně se dá kožený kryt z dílny Applu považovat za jeden z těch robustnějších. Počítejte tedy s tím, že jakmile jej nasadíte na telefon, ten své rozměry relativně dost zvětší. Jeho studené skleněné tělo je však rázem teplejší, měkčí a tím pádem i příjemnější na dotyk. Díky tomu, že kryt pasuje na telefon skutečně perfektně a jeho přední okraje i lehce přesahují displej, nemusíte mít strach z toho, že by mu lehčí pád jakkoliv uškodil. Právě díky okrajům přes displej se pak nemusíte bát jej i položit obrazovkou směrem dolů, což se čas od času může též hodit. A jak kryje zadní kamerový modul? To zatím s určitostí říci nemůžeme, avšak vzhledem k tomu, že by měl být vystouplý zhruba jako modul iPhonu XS se dá počítat s tím, že krytí bude velmi dobré. U iPhonu XS se totiž celý modul do krytu skryje a aby z něj jakkoliv vyčníval, potřeboval by zhruba ještě dalšího 0,3 až 0,5 milimetru, což je v řeči rozměrů elektroniky neuvěřitelný kus a skutečně pochybuji, že by se k něčemu podobnému – tedy k takto brutálnímu vystoupnutí modulu fotoaparátu iPhonu 11 Pro – Apple odhodlal. 

kozeny kryt iPhone 11 Pro 3

Zatímco ochrana telefonu s tímto krytem je prvotřídní, je potřeba počítat s tím, že první dny vám v ruce nemusí držet úplně ideálně. Kůže je totiž zprvu relativně kluzká a chvíli trvá, než se “ochodí” do stavu, kdy v ruce drží jako přilepená. Z vlastní zkušenosti však mohu říci, že se jedná maximálně o pár dní. Přesně tolik totiž kůži stačí, aby chytila jakousi elementární patinu a její úchop se výrazně zlepšil. S přibývajícím věkem krytu se pak budou samozřejmě jeho vlastnosti mírně měnit a v ruce bude držet lépe a lépe – tedy alespoň tak to mám já u koženého krytu používaného u iPhonu XS. Za zhruba třičtvrtě roku vypadá stále jako nový a zároveň se drží o mnoho lépe. 

kozeny kryt iPhone 11 Pro 8

Jak tedy kožený kryt ve výsledku zhodnotit? Velmi dobře, stejně jako všechny ostatní kožené kryty z dílny Applu. Úroveň jejich zpracování je zkrátka skvělá, na telefonu vypadají fantasticky, plní svůj účel a hlavně jsou díky použitému materiálu jedinečné a zkrátka zrají časem. Pokud si tedy v kožených věcech libujete či zkrátka hledáte opravdu povedený kryt s minimalistickým designem a zároveň nemáte z etického hlediska nic proti kůži, můžu vám tento kryt rozhodně doporučit. Je možná sice trošku dražší, svou cenu si však kvalitou obhájí. Dokonce bych řekl, že byste v této cenové kategorii hledali velmi těžko podobně kvalitní a zároveň hezké kryty.  

Dnes nejčtenější

.