Zavřít reklamu

Je to už nějaký ten týden, co jsme se dočkali oficiálního představení nových operačních systémů pro jablečné produkty. V případě iPhonů je to iOS 13, uživatelé iPadů se mohou těšit na iPadOS 13, příznivci Maců na macOS 10.15 Catalina a majitelé Apple Watch na watchOS 6. A právě na poslední zmiňovaný operační systém, tedy watchOS 6, se podíváme v dnešní recenzi. Vzhledem k tomu, že před několika dny vyšla Golden Master verze tohoto systému, tak už můžeme s prakticky 100% jistotou říci, jak bude vypadat oficiální veřejně dostupná verze této aktualizace. Ještě před tím si ale prostřednictvím tohoto článku odpovíme na to, zdali byste se měli na watchOS 6 těšit či nikoliv, popřípadě co je v něm nového a stojí za zmínku.

Osobně watchOS 6 testuji již od prvního dne, kdy byl k dispozici. A první dny mi tento nový operační systém dělal doopravdy terno. Několik dní po aktualizaci jsem hodinky nemohl vůbec používat, jelikož jsem se potýkal se známou chybou a mé Apple Watch Series 4 jsem aktualizoval na watchOS 6 ještě před tím, než jsem měl na iPhonu iOS 13. Tehdy nikde nebylo napsáno, že by watchOS 6 potřebovaly ke své funkci iOS 13, a tak jsem se dostal do takové pasti, ze které jsem vyvázl prakticky úplnou náhodou a několikadenním zkoušením štěstí přes různé návody. To už je ale dobrý čtvrt rok zpět a Apple prostřednictvím aktualizací nový operační systém pro jablečné hodinky vylepšil k nepoznání. Pojďme se tedy na něj podívat dopodrobna.

Fungují spolehlivě, nikoliv však dokonale

První otázkou, kterou si naprostá většina jablíčkářů chystajících se na přechod z watchOS 5 na watchOS 6, zajisté položí je ta, zda hodinky stále fungují bezproblémově z hlediska plynulosti systému, rychlosti, stability či chcete-li spolehlivosti. Odpověď na ní však není bohužel tak jednoduchá jako včera u iOS 13. watchOS 6 totiž funguje nikoliv perfektně, ale takřka perfektně. Po celé beta testování, tedy i nyní s GM verzí OS, se potýkám s občasnými záseky či zamrzáním hodinek. Není to rozhodně nic dramatického a ani pravidelného, avšak když je člověk zvyklý na plynulost vždy a všude, podobné přešlapy zkrátka nepotěší. Například když se chci dostat stisknutím digitální korunky do seznamu aplikací, tak musím chvilku počkat, a poté se zde operační systém trhavou animací přesune. To samé platí občas i v nastavení a kdekoliv jinde v systému. Vzhledem k tomu, že jsou Apple Watch Series 4 ještě pořád prakticky novým modelem, tak je tohle chování velice zvláštní. Věřím ale, že tento neduh opraví některá z budoucích aktualizací.

Design je prakticky stejný

Pokud byste čekali, že dojde k nějakým výrazným a závratným změnám, tak jste nejspíše na omylu. Co se týče grafického rozhraní prostředí, je watchOS 6 prakticky totožný s minulou verzí. Ikony jsou naprosto stejné, ovládání také a všeobecné zobrazení se nikterak nezměnilo. První změny však pocítíte ve výběru ciferníků, kterých s watchOS 6 přijde požehnaně. Nejvíce jsem si z těch nových oblíbil modulární – kompaktní ciferník, do kterého můžete naskládat opravdu mnoho komplikací. Kromě něj se ve watchOS 6 můžete také těšit na nové kalifornské ciferníky, dále sluneční, gradient a s velkými číslicemi. Na své si tedy přijdou jak uživatelé, kteří chtějí mít obsáhlejší ciferník s vícero informacemi, tak také uživatelé, kteří mají rádi jednoduchost a rádi si nechají zobrazit pouze čas.

Kalkulačka – konečně!

Co se týče nativních aplikací, těch ve watchOS 6 také několik přibylo. Nejzajímavější je asi aplikace Kalkulačka, pomocí které můžete konečně jednoduché příklady počítat i na zápěstí vaší ruky. Nevím, proč má Apple takový odpor k tomu, aby do ostatních zařízení nepřidával kalkulačku. Nejdříve to byl iPad, později Apple Watch – těžko říct, proč tak činí. Důležité však je, že se minimálně u hodinek umoudřil a podporu kalkulačky přidal. Další zajímavou aplikací je také určitě Zvuk, který vás dokáže upozornit na to, když je v okolí tak intenzivní hluk, že by vám mohl poškodit sluch. Tato appka se mi zdá alespoň podle prvního testování a srovnávání s měřidly zvuku například na iPhonu vcelku přesná, za což si Apple rozhodně zaslouží palec nahoru. Přeci jen, Apple Watch jsou skutečně malý produkt a vzhledem k tomu používají i malé mikrofony, které mohly funkčnost do značné míry omezit. Jak se však zdá, tak úplně tomu tak není. Společně s touto aplikací přibyly také zvukové komplikace. Dále ve watchOS 6 nativně najdete také aplikaci Diktafon a Připomínky. Nejnovější aktualizaci poté ocení také ženy, jelikož nově naleznou ve svých hodinkách aplikaci, která jim pomůže sledovat své menstruační cykly a vést si o nich poznámky. To lze sice i do iPhonu a jeho aplikace Zdraví, avšak ten mnozí z nás na záchod nenosí. Naopak hodinky jsou přítomné vždy, takže do nich můžete hned veškeré novinky ohledně periody zaznamenat. Jelikož však žena nejsem, do bližšího hodnocení bych se pouštěl nerad.

Boj za nezávislost

Apple se snaží, aby své produkty udělal co možná nejvíce nezávislé. Přesně proto se také rozhodl, že Apple Watch budou mít svůj vlastní App Store. Nově tedy ve watchOS 6 najdete nezávislý App Store pro jablečné hodinky. Pro stahování aplikací pro hodinky už tedy nebudete muset navštěvovat klasický App Store pro iOS. Jednoduše si otevřete aplikaci Watch, kde v dolním menu kliknete na App Store. Aplikace App Store je samozřejmě také dostupná na hodinkách, ale co si budeme povídat, hledat ty správné aplikace je rozhodně jednodušší na velkém displeji iPhonu přes text a nikoliv diktování, jako tomu je na Apple Watch. Nicméně App Store na hodinkách funguje a to je hlavní. Škoda jen, že si jej v Česku a na Slovensku užijeme vždy jen v přítomnosti WiFI sítě, zatímco v zahraničí si mnozí jablíčkáři stáhnou bez problému appky přes LTE. V aplikaci Aktivita na iPhonu poté naleznete novou záložku Trendy. Tyto trendy si udáváte vy sami, takže jednoduše víte, jestli udržet tempo nebo zabrat trochu víc. Hodinky kromě klasických věcí dále zaznamenávají také vystoupaná patra, či VO2 max.

Další skvělé funkce

Líbit se vám určitě budou další vymoženosti, které jsem si oblíbil i já. Vzhledem k tomu, že chytré hodinky jsou pořád hodinky, které mají především ukazovat čas, tak si nově můžete nastavit, aby vás hodinky upozornili na každou celou hodinu. Jakmile tedy odbije nová hodina, jednoduše to poznáte tak, že vám to hodinky dají vědět krátkou vibrací. Aktualizace se poté ve watchOS 6 mohou instalovat automaticky, popřípadě je můžete vyvolat přímo z pohodlí vašeho zápěstí a nemusíte k tomu opět vytahovat váš iPhone. Jednoduše zkontrolujete, zdali náhodou není aktualizace k dispozici skrze nastavení a popřípadě hodinky necháte automaticky aktualizovat. Apple Watch se tak stávají opravdu nezávislým zařízením, což poznají především ti lidé, kteří vlastní verzi hodinek s podporou mobilních dat. My v Česku bohužel pro správnou funkci musíme iPhone neustále tahat s sebou.

Závěr

Přechod na watchOS 6 má i přes drobné mušky smysl.

Jak už jsem zmínil v úvodu, tak watchOS 6 testuji již od první verze, která vyšla již před nějakými třemi měsíci. Mnoho funkcí si opravdu velice užívám, například (konečně) aplikaci Kalkulačka, anebo si dávám pozor na okolní hluk. Naprosto parádní funkcí je poté možnost nechat si oznámit každou novou hodinu jednoduchou vibrací. Na druhou stranu jsou to však výše zmíněné občasné záseky, které rozhodně nepotěší – tím spíš, když jsou na ani ne rok starých hodinkách. Nejedná se sice o nic, co by využívání hodinek naprosto znemožnilo, avšak rozhodně tato věc nepotěší. Přesto myslím, že aktualizovat na watchOS 6 díky mnoha novým funkcím smysl má, byť určitou daň si tento krok možná u některých z vás vyžádá.

Dnes nejčtenější

.