Zavřít reklamu

Asi už víte, že vaše chování nejen na internetu sleduje spousta společností. Mezi tyto společnosti patří především Facebook, je však ale nutno zmínit, že je mnoho dalších společností, které mohou sledovat například vaši lokalitu či historii vyhledávání. Google, Amazon, Microsoft a pokud čekáte, že se v tomto seznamu Apple neobjeví, tak se šeredně mýlíte. Na sledování jako takovém asi není nic moc špatného. Jde spíše o to, jak daná společnost s těmito daty zachází. V případě Applu se nejspíše není čeho bát, ale určitě už jste postřehli různé skandály z již zmiňovaného Facebooku. Dnes tady ale nejsme od toho, abychom hanili společnost Facebook. Nebudeme hanit ani žádnou jinou společnost, pouze si ukážeme, že i Apple není svatý a sleduje prakticky každý váš krok. Naštěstí ale existuje možnost, pomocí které můžete funkci pro sledování vypnout a smazat svou historii.

Jak na Macu smazat veškeré záznamy o vaší poloze

Na vašem Macu či MacBooku klikněte v levém horním rohu na ikonu Apple loga. Jakmile tak učiníte, tak z rozbalovacího menu, které se zobrazí, vyberte možnost Předvolby systému… Poté se zobrazí nové okno se všemi dostupnými předvolbami. Zde vás zajímá sekce s názvem Zabezpečení a soukromí, kterou rozklikněte. Nyní se v horním menu přesuňte do sekce Soukromí a v levém menu rozklikněte záložku Polohové služby. Poté klikněte v levém dolním rohu na ikonu zámečku, abyste mohli zasahovat do určitých systémových prvků. Jakmile na zámeček kliknete, tak se pomocí hesla autorizujte. Poté už jen stačí, abyste v pravé části okna sjeli úplně dolů a kliknuli na tlačítko Podrobnosti… u možnosti Systémové služby. Otevře se malé okno, kde opět klikněte na tlačítko Podrobnosti… Poté se vám zobrazí další okno se všemi místy, které váš Mac či MacBook zaznamenal. Pokud chcete tyto záznamy vymazat, tak v levé dolní části okna klikněte na ozubené kolečko, a poté na Smazat historii. V případě, že chcete tohle sledování vypnout, tak ještě odškrtněte možnost Významná místa.

Berte ale v potaz, že si sice v tomto případě vaše zařízení přestane brát informace o vaší poloze, avšak na druhou stranu můžete přijít například o návrhy v aplikacích poskytující mapy a další. Zároveň je nutné podotknout, že pokud v tomto nastavení smažete historii, tak dojde ke smazání historie na všech vašich zařízeních, která jsou vedená pod stejným Apple ID. Jak se říká, tak „všechno zlé je k něčemu dobré“ – v tomto případě tedy nemusí být sledování Applem vyloženě špatné. Jde jen o to, jakým způsobem je nakládáno s vašimi daty.

Dnes nejčtenější

Další články