Zavřít reklamu

Perseidy lze pozorovat už několik dní, avšak naprostého maxima se jich na obloze dočkáme v ranních hodinách mezi 12. a 13. srpnem. Naposledy jsme si na noční obloze mohli před několika týdny prohlédnout divadlo v podobě částečného zatmění měsíce a nyní se můžeme těšit na každoroční Perseidy. Na obloze by se v ranních hodinách mělo mihnout až 100 meteorů za hodinu. Pojďme se tedy společně v rámci tohoto článku podívat na to, jak můžete iPhonem zachytit Perseidy co možná nejlépe – a to jak pomocí fotografií, tak pomocí časosběu, který se v tomto případě může hodit.

Co jsou to Perseidy?

Perseidy jsou kometární meteorický roj, který vznikl z pozůstatků komety 109P/Swift-Tuttle. Roj můžeme na obloze pozorovat každoročně od 17. července do 24. srpna, přičemž nejvíce můžeme Perseidy sledovat mezi 11. a 13. srpnem. V 90. letech jsme mohli na obloze pozorovat až 300 meteorů za hodinu, každým rokem se však ale tento počet zmenšuje. Letos se můžeme těšit na maximální počet 100 meteorů za hodinu.

Odstřihněte se od sociálních sítí

Focení Perseid je velice podobné tomu, jako kdybyste fotili blesky. Jednoduše nemůžete předpovědět, kdy se na obloze nějaký meteor objeví a musíte se modlit, že bude štěstí stát na vaší straně. Proto se ujistěte, že vás nikdo nebude rušit. Vypněte si zvonění, anebo se celkově vypnutím Wi-Fi a mobilních dat odstřihněte od sociálních sítí. Takto se budete schopni co možná nejlépe soustředit se pouze na fotografování.

Úložiště

Souvisejíci

Zradit vás hned na začátku může také plné úložiště iPhonu. Před tím, než se rozhodnete jít fotit Perseidy se ujistěte, že máte dostatek místa v úložišti. Myslím si, že byste nechtěli, aby se vám při focení objevila nemilá notifikace, která vám oznámí, že na další fotky či časosběr již nemáte místo. Pokud vás zajímá, jak co nejefektivněji vyčistit úložiště, tak si určitě rozklikněte související článek vedle tohoto odstavce.

Světelný ruch není váš kamarád

Velice důležité je, abyste pro focení vybrali správné místo. Pro dobré fotografie se musíte přesunout nejlépe mimo město tam, kde je co možná největší tma a nejmenší světelný ruch. Nejlépe poslouží například nějaká louka daleko od města, či nějaké vyvýšené místo. Jakmile najdete ideální místo, které vám bude vyhovovat, můžete se usadit a vytáhnout trojnožku/stativ, bez kterého se zcela jistě neobejdete.

Stativ a sluchátka

Souvisejíci

Jelikož musíte mít při focení Perseid klidný záběr, tak musíte využít stativu. I když se to nemusí zdát, tak v nočních podmínkách stačí, abyste při focení iPhonem pohnuli byť jen o milimetr a celá fotografie je rázem pryč. Na stativu se ale iPhone špatně ovládá a navíc, pokud byste se rozhodli fotit stisknutím spouště na displeji, s největší pravděpodobností byste se zařízením pohnuli a výsledná fotka by byla rozmazaná. Přesně pro tento případ ale můžete využít EarPody či jiná sluchátka s ovladačem. Ty při fotografování jednoduše připojíte k telefonu, a poté stačí fotit pouhým stisknutím tlačítka pro změnu hlasitosti na kabelu od sluchátek. Pokud máte na iPhonu dostatek místa, tak doporučuji, abyste fotili tzv. sekvence. Pro vyfocení sekvence stačí tlačítko na sluchátkách držet – takto dosáhnete toho, že váš iPhone bude fotit „v kuse“. Poté si pomocí jednoduchého rozhraní můžete vybrat tu nejideálnější fotografii, na které se vám podařilo Perseidy zachytit.

Nastavení fotoaparátu

Pro co možná nejlepší fotografie Perseid doporučuji použít vestavěnou aplikaci Fotoaparát. Samozřejmě můžete využít i jiných aplikací, které se specializují na focení ve tmě, ale v našem případě si poradíme i s nativním Fotoaparátem. V první řadě je nutné, abyste vypnuli AE/AF. To uděláte podobně, jako kdybyste chtěli zaostřit na nějaký objekt – v tomto případě ale na displej pouze nekliknete, nýbrž na něm podržíte 3 sekundy prst, dokud se v horní části aplikace nezobrazí text AE/AF VYPNUTO. Poté je nutné ve Fotoaparátu snížit expozici. To uděláte tak, že s vypnutým AE/AF přejedete na obrazovce prstem shora dolů. Můžeme si všimnout, že se celá obrazovka ztmaví. Ztmavovat budeme tak dlouho, dokud se nezbavíme veškerého světelného ruchu. Pokud se vám podařilo najít místo bez světelného ruchu, tak expozici snižovat nemusíte.

Time-lapse aneb časosběr

Time-lapse je jednoduše řečeno záběr složený z fotografií, které se vyfotí po určité periodě – několika sekundách. Proto doporučuji, abyste si na točení časosběru vyhradili alespoň hodinu vašeho času, aby výsledný záznam stál doopravdy za to. Časosběr najdete v nativní aplikaci Fotoaparát – stačí v něm několikrát swipnout zleva doprava, dokud se nepřesunete do módu Časosběr.

V případě, že sáhnete po časosběru, tak je doopravdy nutné, abyste měli iPhone připevněný ke stativu. Zároveň doporučuji, abyste si s sebou vzali externí powerbanku, ke které iPhone připojíte. Vzhledem k tomu, že je časosběr svým způsobem náročný na baterii, tak by se mohlo stát, že se při točení vybije. Točení časosběru je podobné, jako při focení. Opět je nutné správné nastavení expozice a zároveň doporučuji, abyste se po zahájení točení přesunuli dále od iPhonu a Perseidy sledovali na vlastní oči. Každý malý otřes totiž může výsledné video znehodnotit.

Závěr

Pokud máte vysoká očekávání a spoléháte na to, že každá fotografie či video bude naprosto perfektní, tak vás musím zklamat. Je nutné si uvědomit, že stále využíváte iPhone, tedy zařízení, které je sice určeno i na fotografování, ale zároveň s ním můžete dělat nespočet jiných věcí. Pokud opravdu stojíte o profesionální fotografie, tak bude nutné, abyste si pořídili zrcadlový fotoaparát. Za zkoušku to určitě stojí, ale rozhodně nedosáhnete takových výsledků, jako při použití profesionálního fotoaparátu. Osobně se mi jako nejlogičtější možnost jeví využití časosběru. O iPhone už se nemusíte vůbec starat a necháte ho dělat svou práci, mezitím co Perseidy sledujete i na vlastní oči.

Dnes nejčtenější

.