Zavřít reklamu

O bezpečnostních chybách Meltdown a Spectre, které souvisí s procesory od společnosti Intel a čipy na bázi architektury ARM, se ve velkém mluvilo z kraje tohoto roku. Od té doby vyšlo několik bezpečnostních aktualizací operačních systémů, stejně jako nové revize hardwaru v podobě aktualizovaných návrhů procesorů. Po půl roce od původní medializace kauzy to však vypadá, že se chyby opět vrací na scénu.

Souvisejíci

I přes snahu vývojářů z Microsoftu a Applu, kteří se snažili bezpečnostní nedostatky napravit, se nyní objevily informace o dalším (a novějším), který se váže výhradně na operační systém Windows (tedy i skrze Bootcamp). S novými informacemi přišla skupina Bitdefender, která se o svůj nález podělila na v současné době probíhající bezpečnostní konferenci Black Hat v Las Vegas. Paradoxní je, že nově zveřejněný problém ve skutečnosti není nový. Skupina o něm informovala Intel již před rokem, ten však zhodnotil celou situaci jako prakticky nereálnou a problém tak neřešil. Jak se však ukázalo, o zas až tak nereálný scénář nešlo.

V tiskové zprávě zástupci skupiny Bitdefender tvrdí, že se nová chyba týká takřka všech uživatelů využívající novější procesory od Intelu (Ivy Bridge a novější) a operační systém Windows (64 bit). Tato kombinace způsobuje, že na úrovni jádra OS funguje instrukční sada nazvaná SWAPGS, která obsahuje kritickou bezpečnostní chybu, díky které je možné získat přístup k informacím, které by měly být jinak nedostupné.

Za pomocí exploitu v SWAPGS instrukcích, je možné se v uživatelském režimu dostat k informacím systémového charakteru, ke kterým se běžný uživatelský účet nikdy nesmí dostat. Tímto způsobem je možné získat data o heslech, kryptovacích klíčích, osobních komunikačních tokenech a dalších citlivých údajích, které jsou zde uloženy jen pro potřeby systému jako takového nebo vybraných programů. Tato konkrétní chyba dokonce dokáže způsobit obejití doposud vydaných bezpečnostních aktualizací napravující chyby Spectre a Meltdown.

SWAPGS se týká čistě operačního systému Windows, majitelé macOS se tak ničeho bát nemusí, pokud nepoužívají Windows skrze Bootcamp. Pokud ano, doporučujeme nainstalovat nejnovější aktualizace, neboť Microsoft tuto chybu odstranil v jedné z posledních blíže nespecifikovaných aktualizacích. To je také důvod, proč je možné exploit zveřejnit.

Dnes nejčtenější

.