Zavřít reklamu

Srpen je už pár dní tady a to pro mnohé jablíčkáře znamená jediné – oficiální oznámení data představení nových iPhonů se blíží. Přestože se tyto smartphony netěší podle všech dostupných informací tak obrovské popularitě, jaká by jim slušela, na představení jejich nové generace je i letos zvědavý celý svět. Ostatně, tento fakt nám dokazujete i vy prostřednictvím mailů, komentářů pod články, diskuzními příspěvky na fóru či zprávami na Facebooku, ve kterých se často na přesné datum představení či minimálně datum oznámení podzimní Keynote ptáte. V následujících řádcích se vám na tuto otázku proto pokusím co nejlépe odpovědět. 

Zatímco například datum WWDC lze vypátrat i s několikaměsíčním předstihem relativně jednoduše podle rezervací prostor, ve kterých se tato událost koná, v případě Keynote věnované iPhonům je tomu přesně naopak. Apple totiž nyní své novinky představuje zpravidla v Divadle Steva Jobse, které je součástí Apple Parku a tudíž není nutné jej jakkoliv rezervovat dopředu. S trochou nadsázky by se tak dalo říci, že si zde může Keynote udělat kdy se mu zachce, tedy třeba i zítra. K tomu se ale samozřejmě vzhledem ke snaze co největší medializace 100% neodhodlá. 

Jediné, od čeho se dá při odvozování dne, kdy začne Apple rozesílat pozvánky na Keynote, takříkajíc “odpíchnout”, jsou termíny z minulých let. Stalo se totiž již jakýmsi nepsaným pravidlem, že pozvány na podzimní Keynote začíná Apple rozesílat v posledním srpnovém týdnu. Například pozvánek na představení iPhonů 7 jsme se dočkali 29. srpna 2016, na iPhone X 31. srpna 2017 a na iPhone XS 30. srpna 2018. Této tradice se ale Apple přidržoval i v předešlých letech a tudíž se dá počítat s tím, že ani letošek nebude v tomto ohledu jiný. 

Pro letošek bychom tedy měli kalkulovat s 26. až 31. srpnem. Poslední srpen ale můžeme rovnou vyloučit kvůli tomu, že se jedná o sobotu, která nikdy velká oznámení nepřináší. Totéž se dá říci i o pátku 30. srpna, jelikož ani pátky nejsou na jakékoliv události Applu plodné. Ve výsledku tak zbývají čtyři dny – konkrétně pondělí 26. srpna, úterý 27. srpna, středa 28. srpna a čtvrtek 29. srpna. Z této čtveřice se zdá v současnosti nejméně pravděpodobná středa, jelikož v uplynulých letech rozesílal Apple pozvánky hlavně v pondělí či čtvrtek. Úterý pak nelze vyřadit kvůli tomu, že naprostá většina tiskových zpráv oznamujících nové produkty pro letošní rok šla ven právě v tento den. 

Podtrženo, sečteno – k přesnému datu se takřka dobrat nelze, avšak k několika pravděpodobným termínům již ano. Pokud vás tedy také zajímá, kdy Apple nové iPhony představí, do svých diářů si výše zmíněná data určitě poznamenejte, jelikož by bylo obrovským překvapením, kdybychom se pozvánek v některém z těchto dnů nedočkali. 

Dnes nejčtenější

.