Zavřít reklamu

Hlasoví asistenti jsou tu s námi již nějakou dobu a neustále se těší aktualizacím a vylepšením, které je postupně posouvají k původní vizi. Právě tato vylepšení s sebou však přináší svým způsobem nepříjemnost ve formě odposlechu uživatelů, který má ve zlepšování asistentky pomáhat. A ani Apple nemá být podle nejnovějších informací v tomto ohledu jiný. Tomuto nařčení ostatně čelí také Apple, který údajně podle plátku The Guardian má tu možnost slyšet důvěrné konverzace mezi uživateli Siri.

Ať už zní tato situace sebevíce absurdně, autor článku vyzpovídal blíže nespecifikovaný zdroj, jenž ví, jak to v Applu chodí a měl možnost zjistit, co všechno společnost dokáže vysledovat. Podle jeho slov mají lidé zodpovědní za vylepšování softwaru Siri a jeho údržbu možnost odposlouchávat uživatele. Na této skutečnosti není nic tak nereálného, jablečná společnost se k situace vyjádřila tak, že méně než 1 % záznamů pořízených hlasovým asistentem je odesláno na centrálu, kde jsou informace využívány k zlepšování funkcí. Nicméně mají všichni vývojáři podílející se na vývoji povinnost nechat si důvěrné informace pro sebe a důkladně je zabezpečovat. Nejinak na tom je také Google a Amazonu. Obě zmíněné firmy totiž o těchto praktikách informují, zatímco Apple si je nechával pro sebe.

Největší problém tkví v tom, že uživatelé o tomto systému vylepšení neměli ani ponětí a součástí nahrávek byly například obchodní dohody, údaje pacientů nebo tajné interní záležitosti. Uvidíme, jak se jablečné společnosti podaří tuto nepříjemnost vyřešit. Poslední dobou čelí útoku ze všech stran, zejména co se týče soukromí a osobních údajů uživatelů. Je však potřeba si uvědomit, že tento odposlech je z dobrého důvodu a vadit by nám ve výsledku neměl, jelikož se díky němu může Siri neustále zlepšovat.

Dnes nejčtenější

.