Zavřít reklamu

Už to bude téměř rok, co jsem měl možnost vyzkoušet elektrickou koloběžku Xiaomi Mi Electric Scooter a snad navždy si udělal pozitivní názor na tato zařízení. Čínská společnost chce ale posunout svou řadu koloběžek dál a představila model s označením „Pro“, který láká na vyšší výkon a delší dojezd. Byl jsem skutečně šťastný, že jsem opět dostal možnost tento čertův nástroj otestovat. Nutno hned na začátek říct, že Xiaomi koloběžku skutečně vylepšil a jsou to maličkosti, které dělají tuto koloběžku opravdu skvělou. Pojďme na to!

Obsah balení

Náhradní pneumatiky budete hledat marně

Nejprve ale k obsahu balení. V porovnání s minulým modelem vám dojde balíček, který je o dost menší. Zprvu jsem si lámal hlavu, zda je jeho obsahem skutečně to, co bylo avizováno. Po otevření jsem ale měl jasno. Ke koloběžce nejsou přibaleny, na rozdíl od staršího modelu, dvě náhradní pneumatiky, což je jistě škoda. Nezbývá tedy než doufat, že se vám defekty s pneumatikami vyhnou obloukem. Koloběžka dojde takřka složená. Stačí pootočit řídítka a upevnit je čtyřmi přibalenými šroubky rovněž přibaleným šroubovákem. Dále zde najdete manuál a nabíjecí adaptér.

Vzhled

Souvisejíci

Vzezřením je koloběžka téměř k nerozeznání od předchůdce. Pravdou ovšem je, že je o něco vyšší i delší. Na první pohled si toho ale rozhodně nevšimnete. Čeho si naopak všimnete je větší LED displej. Zatímco Mi Electric Scooter zobrazovala jen stav baterie, u „pročka“ se toho dozvíte o něco více. K indikátoru stavu baterie přibyl nově i tachometr a zobrazení jízdních režimů, o nichž si povíme později. Displeji lze vytknout čitelnost na slunci. Ovšem vždy z něj informace nějak přečtete. Jinak jsou obě zařízení od sebe opravdu takřka k nerozeznání. Na řídítkách nalezneme protiskluzová madla, zvonek, displej, přední světlo a samozřejmě brzdu a „plyn“. Nutno říct, že šrouby u řídítek budete muset čas od času utahovat. Celá řídítka se dají v půli zlomit díky kloubu, který musím velmi pochválit. Zatímco u předchozí verze jste museli s řídítky mírně trhnout, aby koloběžka šla složit, zde jde vše hladce. Zároveň není třeba řešit u řídítek nějakou vůli, jež by degradovala pocit z jízdy a která mi dost vadila. Na spodku se nachází deska s protiskluzovým vzorem, která od minulého modelu také o něco povyrostla. Obě 8,5“ kola kryjí blatníky, na zadním blatníku se nachází světlo a úchyt pro výstupek na zvonku. Díky tomuto řešení koloběžku složíte a nesete jako cestovní tašku. Pod deskou nalezneme samozřejmě baterii, port pro nabíjení a stojánek.

Aplikace

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro můžete spojit s aplikací Xiaomi Home, která je k dispozici jak pro iOS, tak Android. Nutno ale říct, že je to záležitost, kterou budete používat minimálně. Z osobní zkušenosti ale musím říct, že aplikaci jsem zapnul pouze jedenkrát. Na smartphonu zapnete Bluetooth (je třeba 4.0 a vyšší), aplikace koloběžku najde a spáruje. Na hlavní obrazovce vidíte aktuální rychlost a stav baterie. V menu lze nalézt informace o sériovém čísle, kapacitě baterie, najetých kilometrech, aktuální teplotě stroje apod. Rovněž zde lze nastavit heslo pro uzamčení nebo míru rekuperace, tedy dobíjení koloběžky při jízdě z kopce. Míra dobíjení tímto způsobem skutečně není slavná a je lepší se vždy spoléhat na nabitou baterii. Pokud jste ovšem se šťávou na nule a párkrát prošlápnete, koloběžka vás kousek popoveze.

Technické specifikace

Motor má nyní výkon 300 W, tedy o 50 W víc než u předešlé generace koloběžky

Koloběžka má při složení rozměry 113 x 43 x 49 cm. Váží necelých 15 kilogramů. Máme zde tedy nárůst o zhruba 2 kilogramy, na čemž má podíl vyšší kapacita baterie, která činí 12800 mAh a slibuje dojezd na jedno nabití až 45 kilometrů. Maximální rychlost je 25km/h. Baterii trvá nabít z 0 na 100 % zhruba 8 hodin. Dále zde nalezneme integrovaný tempomat a dvojitý systém brzd. Nosnost koloběžky je 100 kilogramů. Výrazného zlepšení se dočkal motor, jehož výkon je nyní 300 W a jedná se o největší a nejviditelnější změnu oproti předchůdci.

Pokud vám recenzovaný model od Xiaomi nevyhovuje, výběru elektrických koloběžek se podrobně věnoval portál ChytrýVýběr.cz. Tamní redaktoři vybrali nejlepší elektrokoloběžky roku 2019, přičemž mimo jiné se dočtete důležité informace o tom, jak vybrat elektrokoloběžku.

Osobní zkušenost

Přirozeně jsem po přebrání balíčku koloběžku okamžitě rozbalil a šel okusit jízdu. Změnu poznáte okamžitě. Za vše může právě nárůst výkonu motoru o 50W. Stroj má skvělou akceleraci a do pár vteřin jste na maximu, tedy 25 km/h. Výkon motoru slibuje vyjet kopec až o 20 % stoupání, kdežto předchůdce si zvládl poradit jen se stoupáním 13 %. Rozhodl jsem se tedy tato data otestovat v praxi a jel jsem schválně stejnou cestou, jako tehdy s Mi Electric Scooter. V mírných kopcích, kde předchůdce ztrácel a já musel pomáhat příšlapy, tento stroj zrychluje, což se mi zdálo neuvěřitelné. Díky přítomnému LED displeji a tachometru máte přehled, jak rychle skutečně jedete a je pravdou, že předešlá verze avizovaných 25 km/h se mnou nikdy nejela. To jsem poznal až zde a myslím, že výkon motoru by zvládl klidně o 5 až 10 km/h vyšší rychlost v závislosti na hmotnosti jezdce. Časem se zřejmě, podobně jako u předchůdce, tato maximální rychlost bude dát odemknout.

S maximálním dojezdem se to má dosti proměnlivě. Záleží na vaší hmotnosti a také na zvoleném jízdním režimu. Ty jsou tři: ECO, NORMAL a SPORT. ECO má omezení na 15 km/h, NORMAL na 20 km/h a SPORT 25 km/h. Režimy se neliší jen v maximální rychlosti ale rovněž ve výkonu motoru. V nejslabším režimu jsem dojel 40 kilometrů. V normálním 36 kilometrů a ve SPORTU skvělých 30 kilometrů, a to mám něco přes 90 kilogramů. Jízdní režimy měníte dvojitým proklikem klidně během jízdy. Nejzábavnější je samozřejmě jízda v posledním jmenovaném. S trochou nadsázky se dá říct, že na cyklostezce odpadá povinnost ohlížet se za sebe. Většinu cyklistů totiž budete předjíždět. Vždy je ale v prvé řadě třeba myslet na bezpečnost. Nejednou se mi stalo, že jsem takřka ze zatáčky vyletěl. Zvláště při sportovním režimu je třeba mít na paměti, že i z tohoto malého stroje je na místě mít zdravý respekt a třeba tak předejít možným haváriím.

Zamrzí hlavně absence odpružení

Ač je Xiaomi Mi Scooter Pro skutečně skvělým nástrojem, není bez chyb. Jednoznačně musím vytknout absenci jakéhokoliv odpružení. Při jízdě cítíte opravdu každý hrbolek, což zvláště při maximální rychlosti není zrovna příjemné a můžeme jen hádat, jak bude stroj náchylný k defektům. Pokud máte pocit, že by se vám koloběžka mohla hodit, zvažte, kudy s ní budete jezdit. Je skutečně určena převážně pro cyklostezky. Rovněž zamrzí chybějící odolnost proti vodě. Předešlá verze disponovala certifikací IP54. Na druhou stranu si pokládám otázku, zda by bylo vůbec bezpečné s koloběžkou v nepříznivém počasí jezdit.

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro

Resumé

Co říci závěrem? Já mám z koloběžky opravdu ohromnou radost. Především jsem rád za upravený posun kloubu a absenci jakékoliv nepohodlné vůle. Prim ale hraje samozřejmě elektromotor, jehož nárůst o 50 W je skutečně skvělým přínosem pro pocit z jízdy. Velmi dobrého upgradu dočkala výdrž baterie. Maximální dojezd, který výrobce sliboval u předešlé verze a který se při mé hmotnosti naplnil zhruba ze 2/3, zde najedu levou zadní na sportovní režim. Dámy samozřejmě najedou na jedno nabití i o několik kilometrů více. Pokud příští verze přijde s odpružením kol, bude se jednat o úžasný stroj. S hmotností, kapacitou baterie, výkonem a dojezdem přirozeně narostla i cenovka. Rozdíl ale poznáte okamžitě a je rozhodně o co stát.

Slevový kód

Cena této skvělé koloběžky je 15990 korun. Prvních 10 zákazníků po zadání kódu ,,scooterpro10“ získá slevu 10 %. Cena tak bude příjemných 14391 korun.

 

Dnes nejčtenější

.