Zavřít reklamu

Podle nejnovějších zpráv začíná plán výroby produktů mimo Čínu nabírat na obrátkách. Dle informací analytické společnosti Nikkei přesouvá Apple část výroby populárních sluchátek AirPods do Vietnamu. S výrobním procesem AirPods jako první v této oblasti začne čínská společnost GoerTek ve své továrně v severním Vietnamu. Tuto skutečnost potvrdily hned dva zdroje blízké této společnosti.

Vůbec poprvé se stane, že AirPods budou vyrobeny mimo Čínu. To se nedá říct o „klasických“ kabelových EarPods, které se vyrábí převážně ve Vietnamu a starají se o to partneři jako Inventec, Luxshare-ICT nebo již zmíněný GoerTek. Již nějakou dobu se spekuluje, že Apple má v úmyslu 15 až 30 % své veškeré produkce dostat mimo Čínu, kde poslední dobou strmě stoupají náklady na provoz a pracovní sílu. Velkým strašákem jsou navíc i cla na dovážené produkty z Číny do USA uvalovaná prezidentem Donaldem Trumpem, která by mohla Apple v případě nečinnosti stát stovky milionů dolarů. Americký trh je totiž pro něj stále obrovsky důležitý a pokles zisků z něj znamená vždy obrovský problém.

O úspěchu AirPods není sporu. Podle analytiků Apple dominuje tomuto trhu s téměř 70 % podílem. A prodeje budou prý i nadále stoupat. Zatímco v roce 2018 se odhaduje, že Apple prodal 48 milionů AirPods, v roce 2020 to má být celkem 129 milionů. Hlavním tahákem má být převážně v budoucnu implementace zdravotních funkcí. Ve velkém se hovoří i o chystané třetí generaci, která by dle mnoha spekulací měla přijít už tento rok i přesto, že jsme se s druhou generací seznámili teprve v březnu. AirPody s pořadovým číslem „3“ by měly přinést očekávanou voděodolnost a pochopitelně i vyšší cenovku.

Dnes nejčtenější

.