Zavřít reklamu

Podcasty se mezi uživateli všech možných platforem těší veliké oblibě. Tento formát má v nabídce svých aplikací jak Apple, tak i Spotify. Apple se nyní rozhodl svou nabídku podcastů rozšířit, zkvalitnit a učinit o něco více jedinečnou, a to tím, že vybraným mediálním společnostem nabídne odkoupení práv na jejich podcasty a zpřístupnit je tak exkluzivně pouze na své platformě.

Agentura Bloomberg, která s touto zprávou přišla jako první, uvedla, že Apple prozatím nijak nespecifikoval svou strategii, má ale nicméně v plánu „usilovat o druh dohod, které nikdy předtím neuzavíral“. Kromě podcastů investuje společnost Apple také do originálního obsahu pro svou službu Apple TV+, která má být oficiálně spuštěna již  letos na podzim, exkluzivní obsah najdete například také v nabídce Apple Music. Aplikace Podcasty není pro Apple (zatím?) přímým zdrojem příjmu, nabídka exkluzivního obsahu by každopádně mohla být úspěšným způsobem, jak nalákat nové posluchače a udržet si ty stávající.

Souvisejíci

Je jasné, že se Apple snaží tímto způsobem mimo jiné konkurovat Spotify, jehož podcasty se také těší velké oblibě, a který se v poslední době netají svou snahou stát se prémiovým poskytovatelem podcastů. Podobně jako Apple neváhá ani Spotify do podcastů náležitě investovat – někteří tuto snahu nazývají pokusem stát se jakýmsi „Netflixem pro podcasty“. Boj mezi Spotify a Applem je dlouhodobý. Společnost Spotify v jeho rámci letos podala na Apple stížnost u Evropské komise kvůli údajným neférovým podmínkám v App Storu, zatímco Apple se bránil argumentem, že Spotify by nejraději zdarma využíval výhod, které bezplatné rozhodně nejsou.

Aplikaci Podcasty najdete jako nativní nejen na svých iOS  zařízeních, ale s příchodem operačního sytému macOS Catalina také jako samostatnou aplikaci na Macu. V této souvislosti dává rozhodnutí Applu začít s nabídkou exkluzivního obsahu ještě o něco větší smysl.

Dnes nejčtenější

.