Zavřít reklamu

Léto má mnoho nejen českých dobrodruhů neodmyslitelně spojeno s putováním po vodní hladině na raftu, v kajaku či kanoi a to i přesto, že v posledních letech nejsou podmínky pro sjíždění mnoha českých řek kvůli velkému suchu vůbec příznivé. I tak však tisíce vodáků neodolají a své koráby vybaví potřebným vybavením, mezi kterým zpravidla nechybí pádla, suché oblečení či pořádná dávka alkoholu. Naopak elektronika je kvůli riziku „cvaknutí“ na vodu brána co možná nejméně, aby nedošlo k jejímu poškození. Minimálně smartphone se však na vodu vzít určitě vyplatí a to minimálně kvůli aplikaci, kterou vám v následujících řádcích představíme.

„Povinná“ vodácká aplikace nese název Zapádluj a přestože v ní naleznete záznamy z několika okolních států, nejvyužitelnější je rozhodně v České republice. Její poslání je navýsost jednoduché – informovat vás o věcech, se kterými se na jednotlivých vodních tocích setkáte. Vše je navíc zaneseno na přehledné mapě a znázorněno velmi jednoduchými ikonami pro jednoduchou orientaci. Na ty stačí vždy jen tapnout prstem a následně pro více informací tapnout na zobrazenou bublinu, respektive její obrys. Aplikace se totiž bohužel nedočkala dlouhou dobu většího updatu a tudíž v ní některé prvky nefungují zcela dokonale. Na druhou stranu, místa do ní stále díky vodácké komunitě, na které je de facto její funkčnost založena, přibývají a tudíž je alespoň v tomto směru stále aktuální.

Jakmile si obrys informační bubliny rozkliknete, dostanete se na detailnější popis daného místa, ze kterého se dozvíte kromě polohy například i to, jak daleko od vás daný bod je či jak jej hodnotí další vodáci. A jelikož jsou tato místa přidávána právě uživateli, čas od času naleznete v popiscích skutečné perly, které však paradoxně o místu vypoví opravdu mnoho. V případě tábořišť například vodáci velmi rádi sdělují značku čepovaného piva či hlavní jídla na místním kiosku, u jezů zase naleznete detaily o tom, jak je bez problému sjet „suchou nohou“, tedy bez převrácení se. Bezesporu se tedy jedná o informace, které se zkrátka hodí. A pozor, nouze mnohdy není ani o fotky, díky kterým si uděláte obrázek ještě lepší.

Resumé

Jak už jsem psal výše, aplikace je určena primárně pro české vodáky plující po českých řekách, jelikož je v češtině a primárně v ní naleznete informace o tuzemských tocích. Relativně hustá síť vodáckých záznamů je však k dispozici i na Slovensko, ale také v Itálii, na Slovinsku či v Srbsku.  I zde tedy může aplikace udělat svou službu. Pokud se pro její využití rozhodnete, smířit se budete ale muset s horším grafickým zpracováním, které ještě není přizpůsobeno ani nejnovějším iPhonům. Na druhou stranu, přes horší grafiku plní aplikace přesně to, co od ní uživatelé vyžadují a to poměrně dobře. Vyrážíte-li tedy na vodu, do svého iPhonu byste si appku Zapádluj určitě stáhnout měli. Bude se vám hodit.

Dnes nejčtenější

.