Zavřít reklamu

Fronty na iPhone jsou mnohým pro smích, ale v souvislosti s jistou érou Applu také neodmyslitelné. O víkendu uplynulo již dvanáct let od historicky první fronty tohoto druhu. 29. června roku 2007 se oficiálně začal prodávat první iPhone, a začala tak nová éra na poli smartphonů. Apple Story v té době zažily již řadu opravdu skvělých produktů od pestrobarevných iMaců G3 až po první iPody, na žádné z těchto zařízení se ale nestály fronty jako na první iPhone.

Psal se rok 2007, začínalo léto, v kinech frčelo pixarovské Ratatouille a Amy Winehouse se ve svém nejnovějším hitu svěřovala s tím, jak odvykací léčbě řekla své „ne, ne, ne“. V pátek 29. června zaplavila média zprávy o dlouhých frontách, vinoucích se kolem Apple Storů. Lidé v nich stojící byli připraveni utratit stovky dolarů za zbrusu nový iPhone, a neváhali na drobný kousek moderní elektroniky strávit ve frontě celé hodiny až dny. iPhone byl navíc ve svých počátcích prakticky „na příděl“ – Apple uvolnil maximálně dva kusy na zákazníka, operátor AT&T umožnil prodej pouze jednoho smartphonu na osobu.

Ne každý ale sdílel zdánlivě všeobecné nadšení z jablečného smartphonu. Apple sice v minulosti několikrát dokázal, že zvládne vyrábět a prodávat poměrně úspěšné „nepočítačové“ produkty, v řadě případů ale na tomto poli také selhal, ať už to byly pokusy o produkci herní konzole nebo třeba digitálního fotoaparátu. Skeptici tehdy poukazovali například na absenci 3G konektivity, nízkou kvalitu fotoaparátu, výlučnost u AT&T a samozřejmě také vysokou cenu. To ale nebránilo vzniku všeobecné hysterie. Liverpoolský grafik Mark Johnson vzpomíná na to, jak si lidé ve frontách na iPhone vyprávěli o tom, jak jim iPhone od základu změní život. „Někteří si zase mysleli, že je to prostě jen telefon, který umí přehrávat hudbu a má pár dalších bonusů, ale jako fanoušci Applu si ho stejně koupili,“ vzpomíná. iPhone se nakonec stal opravdu velmi úspěšným smartphonem, který zcela s přehledem zastínil tehdy populární telefony značky Blackberry. Apple postupně sesadil věhlasnou značku z jejího pomyslného trůnu. V září roku 2007 si cupertinská společnost mohla mezi své úspěchy připočítat také milion prodaných iPhonů.

Od „cihličky“ k Face ID

Jedním z důvodů, proč byl první iPhone tolik pro smích, byla absence řady funkcí. iPhone nenabízel podporu technologie Flash, což tehdy Apple vysvětloval tím, že tato technologie má negativní vliv na chod webu i životnost baterie. Uživatelé měli zpočátku – než přišel App Store – k dispozici pouze hrstku nativních aplikací přímo od Applu, fotoaparát nedisponoval schopností natáčet videa. I tak se ale dokázaly prosadit.

Od roku 2007 prošly iPhony řadou změn. Revoluci po stránce designu přinesl například iPhone 4, iPhone 6 či iPhone X. Zabezpečení prošlo evolucí od Touch ID k technologii Face ID, iPhony se postupně zbavily sluchátkového jacku a u některých modelů přibyl duální zadní fotoaparát, jiné byly zase vybaveny OLED displejem. Navzdory občasným kritikám si iPhone svou oblibu drží dodnes.

Zdroje: Cult of Mac, LifeWire, AllThingsD

iPhone 2G hello world FB

Dnes nejčtenější

.