Zavřít reklamu

Odchod designéra Jonyho Iva z Applu bude zřejmě ještě pár dní velmi žhavým tématem technologického světa a to i přesto, že se ve výsledku o nic hrozného nejedná. Přestože Jony opustí řady Applu, bude s ním skrze své nové designové studio podle dostupných informací velmi úzce spolupracovat na vývoji jeho produktů. Mnohem více než samotnou spolupráci však média řeší dosavadní Iveho působení u Applu, díky čemuž se dozvídáme skutečně zajímavé informace nejen o něm, ale i o některých velmi úspěšných produktech. Například reportéři z Wall Street Journal rozkryli příběh zrodu Apple Watch, který může za odchodem Jonyho z Applu částečně stát.

Podle zdrojů výše zmíněného portálu to byl právě Jony, kdo věřil konceptu Apple Watch a snažil se jejich vývoj před pár lety za každou cenu prosadit a to i navzdory tomu, že jim valná většina ostatních předních pracovníků Applu nevěřila. Vytýkali jim především to, že kvůli jejich miniaturnímu displeji nebudou disponovat skutečně kvalitními aplikacemi a funkcemi, které by uživatele přesvědčily ke koupi. Tyto rozepře však nakonec rozsekl až samotný Tim Cook, který dal Apple Watch zelenou. 

Rozepře mezi Ivem a vedením Applu však pokračovaly i při vývoji hodinek. Zatímco on chtěl na hodinky pohlížet především jako na módní doplněk, jeho oponenti chtěli Apple Watch ryze jako rozšíření či chcete-li prodlouženou ruku iPhonu. Ve výsledku tak nakonec vznikl jakýsi kompromis, na kterém se shodly obě strany a který se nyní ukazuje jako zcela ideální. 

Žádný kruh, ale obdélník

Ive měl už počátku jasno v tom, že hodinky musí být obdélníkové a v hlavě měl i operační systém, který by v nich měl běžet. Jak s hardwarovým, tak i softwarovým týmem se měl proto v době, kdy se na Apple Watch pracovalo, scházet téměř denně a pomáhat jim s dotažením každičkého detailu hodinek k dokonalosti. Ani tato snaha ale paradoxně nestačila. Po představení totiž vzbudily hodinky rozporuplné reakce a velká prodejní očekávání Applu nenaplnily. Zatímco ten kalkuloval s prodanými 40 miliony kusy hodinek první rok, v reálu jich prodal pouhou čtvrtinu – tedy 10 milionů. Mrzet jej mohly především mizerné prodeje extrémně drahé zlaté edice, které nešly podle představ vůbec. Přesně to však byla voda na mlýn kritiků Jonyho myšlenky, která se však po letech ukázala jako správná. To ale tehdy nikdo nečekal a možná i proto se Jony krátce po uvedení a prvních analýzách trhu se smartwatch rozhodl šéfovi oznámit, že se chce vzdát svých každodenních manažerských povinností a de facto tak pomalu společnost opouštět. A právě poslední krok tohoto maratonu učinil na konci minulého týdne. 

Jak už bylo zmíněno výše, spolupráce  Jonyho Iva a Applu jeho odchodem z něj v žádném případě nekončí. V tuto chvíli je však velmi těžké říci, jakým směrem se bude vyvíjet v budoucnu a zda to bude právě on, kdo bude mít design zřejmě nejsledovanější elektroniky současnosti pod palcem. Tak či tak je jasné, že se Jony do historie Applu zapsal zlatým písmem, které hned tak někdo nesmaže. 

apple watch custom fb

Dnes nejčtenější

.