Zavřít reklamu

Vysokorychlostní mobilní internetové připojení 5G klepe na dveře čím dál hlasitěji i u nás. Není tomu tak dlouho, co jsme vás na našem webu informovali o spuštění jeho falešné verze operátorem O2 v Kolíně, a už tu máme další krok vpřed. Stejný operátor totiž nyní ve městě spustil i plnohodnotné 5G. Uživatelé s kompatibilními zařízeními jej tak mohou již začít čerpat. 

5G sítě nenabízí jen velmi vysoké přenosové rychlosti, jejichž maximem se u svého řešení O2 bohužel nepochlubilo, ale i velmi nízkou odezvu. „Sítě páté generace nabídnou odezvu do deseti milisekund, což je až desetkrát méně než u dosavadních technologií. Právě nízká odezva je klíčová pro rozvoj řešení pro průmysl, chytrá města, robotizaci nebo virtuální realitu,“ nechal se slyšet ředitel technologické divize O2 Jan Hruška. Aby však byla tato nová síť využitelná, je nutné k jejímu přijmu přizpůsobit i jednotlivé produkty pomocí speciálních modemů. Jejich hlavní vlna se očekává v příštím roce, kdy by s nimi měly dorazit prakticky všechny vlajkové smartphony předních světových výrobců v čele s Applem. Tomu by měl modemy dodat Qualcomm, se kterým byl donedávna na nože. Aby však zůstaly smartphony kalifornského giganta v tomto ohledu konkurenceschopné, bylo nutné tyto vztahy urovnat. 

5G síť testuje O2 podle své tiskové zprávy ve spolupráci se společností CETIN, potřebné technologie pak pochází z dílny Ericssonu. Díky tomu se tak nemusí obávat případných potíží, které by se mohly objevit kvůli využití řešení od čínského Huawei, který je nyní v očích mnoha států de facto nežádoucí. Co se pak týče datailů sítě, ta nyní běží na pronajaté testovací frekvenci 3,5 GHz doplněné o technolgoie Massive MiMo 64T64R a 256 QM. 

Zkušenosti a poznatky ze spuštění 5G v Kolíně bude O2 využívat v následujících měsících k vytvoření celoplošného pokrytí touto sítí. To by mělo být podle některých odhadů dokončeno do dvou let. Tento termín se však může samozřejmě vzhledem k možným komplikacím změnit. 

5g fb

Dnes nejčtenější

.