Zavřít reklamu

O projektu Catalyst jsme mohli slyšet již v rámci úvodní prezentace k letošní WWDC. Jedná se o užitečný nástroj, který vývojářům umožní přenést jejich aplikace pro iPad na Macy s macOS Catalina. Samotná společnost Apple pak Catalyst využívá například k vylepšení stávajících aplikací na  Macu, jako jsou třeba News nebo Domácnost, stejně jako pro import nových aplikací, jako Podcasty. Vývojářská verze macOS Catalina ale napovídá, že Apple má s Catalyst i další plány.

Známý vývojář Steve Troughton-Smith se tento týden na svém Twitteru podělil o důkaz, že cupertinská společnost pracuje na verzích dvou nových aplikací, kterými jsou Zprávy a Zkratky. Smith uvádí, že co se Zpráv týče, funguje v macOS překvapivě velká část prvků z UIKitu, jako jsou efekty z iMessage, které dosud ve verzi Zpráv pro Mac chyběly.

Verze Zpráv přes Catalyst pro Mac vypadá odlišně, než její verze pro iPadOS. Vzhledově se podobá spíše aktuálním Zprávám, které fungují v operačním systému Mojave. Smith se domnívá, že vzhledem k úsilí, které Apple vložil do UIKit verze Zpráv pro Mac, je to něco, co společnost buďto vědomě zvážila, nebo pracuje na dalším vydání. Smith upozorňuje na to, že pokud srovnáme Catalyst verzi Zpráv s aplikací z iOS 13, můžeme si všimnout, že rozvržení uživatelského rozhraní je poměrně rozdílné. Catalyst verze zmíněné aplikace se opravdu podobá spíše Zprávám na macOS. Podotýká dále, že Zprávy v macOS stále postrádají řadu oblíbených funkcí ze své iOS verze, jako je například vlastní App Store pro samolepky či hry, a dodal, že i tento fakt může být pro Apple velkou motivací k tomu,  aby přišel s Catalyst verzí Zpráv pro Mac. V rámci svého průzkumu ale Smith odhalil další zajímavý fakt  – Catalyst na macOS Catalina také obsahuje podklady pro Zkratky včetně základu pro uživatelské rozhraní. Příslušný Smithův příspěvek si můžete v plném znění přečíst zde.

Těžko v tuto chvíli říci, co přesně objev může znamenat. Teoreticky se může jednat „jen“ o projekt, který byl poslán k ledu. Na druhou stranu se však může jednat i o bonus, o kterém se Apple na WWDC nezmínil, a který na Macy v některé z budoucích verzí macOS 10.15. Tak či tak je jasné, že projekt Catalyst lze označit za jednu z nejzajímavějších a i nejperspektivnějších věcí, kterých jsme se v poslední době dočkali.

zpravy_icloud_fb

Dnes nejčtenější

.