Zavřít reklamu

Rozruch kolem netradičního vzhledu nedávno představeného Macu Pro pomalu utichá. Apple si ale s myšlenkou na podobný design pohrával již v minulosti – příkladem může být například dvě desítky let starý PowerMac G4 Cube. Nedávná epizoda podcastu Accidental Tech se zabývá konverzací mezi Timem Cookem a Jonym Ive – ten současnému řediteli Applu v průběhu letošní WWDC vysvětloval, že „struhadlový“ design měl původně přijít na G4 Cube, k realizaci ale nakonec nedošlo.

Podle Iveho měl vzor mřížky na přední straně Macu Pro původně přijít na G4 Cube, a přirovnal „kostku“ k zařízení pro odvod tepla. Popsal, že přístroj postrádal ventilátory, a zatímco chladný vzduch přicházel ze spodní části, horký vzduch stoupal vzhůru – jednalo se tedy o kompletně pasivní chlazení. Ive vzpomíná na to, jak bylo původně v plánu použít zmíněný design na horní či dolní část chladicího systému, odpovědný tým ale nakonec rozhodl jinak. „…takže pokud si říkáte, jak Apple přišel s tímto zvláštním, podle někoho dokonce ošklivým či znepokojujícím designem přední části Macu Pro, odpověď zní, že s ním zjevně přišel již u PowerMacu G4 Cube,“ uvedl.

Server 512Pixels tedy přišel s detailními fotografiemi (nejen) zadní části zmíněného PowerMacu G4 Cube, na nichž můžeme vidět, jak si nakonec Apple s designem počítače poradil. Navenek je zde jistá podobnost s designem Macu Pro opravdu patrná, na rozdíl od něj ale výřezy u G4 Cube nebyly půlkruhové, ale ploché. PowerMac G4 Cube se prodával v letech 2000 až 2001 a jeho design, který měl odkazovat na NeXT Cube od NeXTu, měl na starost Jony Ive.

struhadlo fb

Dnes nejčtenější

.