Zavřít reklamu

Když Apple minulé pondělí světu představil novinky v čele s operačními systémy iOS 12 a iPadOS, vyvolal tím mezi jablíčkáři nemalé nadšení. To však mohlo být paradoxně ještě větší, kdyby nezapomněl zmínit příchod novinky, na které čeká již řadu let obrovské množství uživatelů a to sice podporu Bluetooth myši. Toto očekávané vylepšení tak “představili” až první beta testeři, kteří na ní narazili v Nastavení, konkrétně pak v sekci Zpřístupnění, ve které jí lze i vcelku solidně spravovat. Právě nad tímto umístěním však kroutí mnoho uživatelů hlavou. 

Prostředí iPadOS vypadá na pohled skutečně příjemně: 

Vzhledem k celkovému pojetí myši v prostředí iOS/iPadOS je více než jasné, že se jedná o pomocníka především pro postižené uživatele, kteří mohou mít s prací s dotykovým displejem potíže. Kurzor myši je tak relativně velký, což může běžným uživatelům spíše vadit, než-li bavit. I přes evidentní cílení podpory myši na postižené uživatele však mnozí jablíčkáři zastávají názor, že měl být tento prvek umístěn na mnohem viditelnější místo, ideálně pak třeba přímo do první záložky Nastavení či do Bluetooth, kde by se vytvořil profil myšky a dále by jí šlo po vzoru AirPods i jednoduše spravovat. Zároveň by pak podle některých neuškodila ani větší možnost přizpůsobení v čele právě s kurzorem. Tato ostrá zpětná vazba možná zaskočila i samotný Apple, který se nechal před pár dny v jednom z rozhovorů slyšet, že uznává, že využitelnost některých prvků Zpřístupnění je mezi uživateli o mnoho větší, nežli původně zamýšlel. Jinými slovy, Apple při vývoji některých prvků systému dle všeho tak úplně nepočítal s tím, že je budou využívat jiní uživatelé, než pro které je zamýšlel. 

Těžko v tuto chvíli říci, zda se dá podobné prohlášení považovat za náznak toho, že na podpoře myši v iOS a iPadOS v následujících měsících Apple ještě zapracuje či nikoliv. Faktem však je, že nadšení vyvolala tato novinka skutečně obrovské a tak je vcelku pravděpodobné, že aby Apple své zákazníky stoprocentně uspokojil, nezbude mu nic jiného, nežli jí dotáhnout přesně do takové verze, ve které ji většina z nich požaduje. Zda to bude již v prvních verzích nových systémů či si na vylepšení počkáme několik dalších měsíců ukáže až čas. 

Magic Mouse bila na stole

Dnes nejčtenější

.