Zavřít reklamu

30. vývojářská konference Applu v pondělí večer oficiálně odstartovala velkolepou Keynote, na které jsme se dočkali odhalení hned pěti nových operačních systémů a dokonce i Macu Pro s profesionálním displejem. Přestože se nám přímo do San Jose, ve kterém WWDC probíhá, dostat nepodařilo, díky naší spolupráci s vývojářským studiem Synetech vám budeme každý den přinášet postřehy přímo z místa konání. Za Synetech se totiž na WWDC vypravil jejich CTO Daniel Rutkovský. Pojďme se tedy společně podívat, jak hodnotí čtvrtý den tohoto svátku všech jablíčkářů. 

WWDC pokračuje, a i přes skvělé dojmy, které jsem psal v předchozích reportážích, je už cítit, že je to celé celkem dlouhé a pořád podobné. Každou hodinu začínají 4 přednášky, které se ale dají sledovat později na internetu, takže motivace se účastnit padá. Na druhou stranu, labs (konzultace s Apple inženýry), ty si s sebou do telefonu do letadla člověk nestáhne, takže více času trávím tam. Snažím se poznávat lidi z Applu a získat odpovědi na otázky pro mě i kolegy z týmu.

To ale neznamená, že se neúčastním vůbec žádných přednášek, ráno jsem šel na další o SwiftUI, což je hlavní téma celé WWDC19. Poté pokračují sessions o arkitu, realitykitureality composeru, který je obrovskou změnou a přínosem pro vytváření našich tak oblíbených AR scén.

Po přednáškách se jdu odreagovat a zahrát si skvělou AR hru Swift strike, kde se přetlačujete o virtuální míč pomoci tabletu. Apple má tuhle věc skvěle zpracovanou a výhrou je pin (o nich si přečtěte více v předešlém reportu). Po rychlém obědě následuje další tak trochu tajná, čili nenahrávaná, lunchtime session. Tentokrát od robotičky, která mimo jiné dělala pro NASA a opět je celá lekce v duchu toho, jak my, vývojáři, můžeme pomoci světu.

Poté se jdu na chvíli podívat do SwiftUI labu, (tentokrát hlavně pro to, abych získal nálepku, kterých je nedostatek) a následně se jdu připravit na schůzku s app review teamem, na kterou se těším už dva dny. Potřebujeme totiž probrat naši appku AppParade (k naší stejnojmenné soutěži AppParade), konkrétně problém, že nám ji zamítají ve storu, protože promuje cizí aplikace. Bohužel odpověď není nijak příjemná. Máme použít safari a web, protože celá core myšlenka aplikace je proti guidelines a nehodlají nám dát žádnou výjimku. Inu, tak to někdy chodí… Poté už hurá na další session o SwiftUI a pak ještě do labu zjistit, jestli mi nedokáži pomoci s macOS Catlina a ICloud drivem, který nefunguje, jak má ale bohužel… Apple mě dnes dvakrát nepotěšil.

Tak už jen vyrazit na ubytování, zbavit se batohu, a pak zpátky na bash – party, kterou pro nás organizuje Apple ve vedlejším parku. A ta je skvělá! Krom jídla a alkoholu jsou tu připraveny různé hry a také koncert Weezers. A konečně zase slyším češtinu! Tentokrát potkávám vývojáře z Kiwi.com, takže se nás sejde hned 6 krajanů najednou (celkově je nás tu z Česka tak deset, takže slušný sraz). A po pár dalších pivech už byl čas jít spát a nabírat síly na zítřek. Mobilnímu vývoji zdar!

wwdc lsa fb

Dnes nejčtenější

.