Zavřít reklamu

30. vývojářská konference Applu v pondělí večer oficiálně odstartovala velkolepou Keynote, na které jsme se dočkali odhalení hned pěti nových operačních systémů a dokonce i Macu Pro s profesionálním displejem. Přestože se nám přímo do San Jose, ve kterém WWDC probíhá, dostat nepodařilo, díky naší spolupráci s vývojářským studiem Synetech vám budeme každý den přinášet postřehy přímo z místa konání. Za Synetech se totiž na WWDC vypravil jejich CTO Daniel Rutkovský. Pojďme se tedy společně podívat, jak hodnotí třetí den tohoto svátku všech jablíčkářů. 

Každý den na WWDC je pro účastníky připraveno něco extra a dnešek (článek byl psán ve středu) nebyl výjimkou. Protože byl „Global Running Day“, byl nachystaný běh… Ale ne ledajaký – účastníci mohli protáhnout nohy pět kilometrů podél kanálu řeky hned vedle kongresového centra s vítězkou olympijského, bostonského a chicagského maratonu, Joan Benoit Samuelson. Úžasná akce, které se nás zúčastnily desítky a jako veškeré aktivity na WWDC byla perfektně zorganizovaná a ani tady nechybělo povzbuzování od lidí z Applu a „high-fives“.

Dopoledne už jsem se ani nesnažil jít na žádnou přednášku, ale místo toho jsem zašel do Labs za inženýry, aby mi zodpověděli otázky od našich vývojářů ze Synetechu. Zamířil jsem za Auto Layout, ARKitSign in with Apple teamy a musím říct, že se snažili být nápomocní, jak jen to šlo a všechny otázky, co jsme měli, zodpověděli. Pokud člověk přinesl i konkrétní kus problémového kódu, byli místní inženýři ochotní se do něj podívat a pomáhat.

Po obědě následovala jediná session, která se nenahrává, takže takové malé tajemství. Na „Lunch Session“ nám jistý Chris vyprávěl o tom, jak před jedenácti lety úplně ztratil zrak a stal se slepým architektem. Povídal, jak se z toho vzpamatovával, jak mu pomohly technologie, a jak dál dělá architekta a snaží se pomáhat lidem, kteří mají nějaká postižení. Velmi inspirativní přednáška, která lehce naváděla k tomu, že i my jako vývojáři bychom na takovéto lidi neměli zapomínat a dělat aplikace tak, aby je mohli používat i postižení. Na toto téma se Apple obecně v průběhu WWDC dost zaměřuje.

Mimochodem, dnes jsem na konferenci také konečně slyšel češtinu! Potkal jsem se tu s Jindřichem a Kubou (pracuje v Apple XCode týmu) a cca hodinu jsme si povídali o tom, co přináší nový Swift 5, o konferenci a také jsme probírali své projekty. Za nás to bylo Fiddo a AppParade. Co se lidí týče, je tu opravdu směska z celého světa. Na AirBnB bydlím s Portugalcem, Francouzem a Číňanem, kteří jsou na WWDC také, a pak ještě s Angličanem a Čechem žijícím na Novém Zélandu, kteří se ale na WWDC nedostali, ale přijeli sem alespoň na AltConf a networking. Ten probíhá tak, že se většinou u oběda diskutuje o tom, co kdo dělá. Nejčastěji tu jsou vývojáři jako já ze studií, nebo lidé, co vytvořili vlastní appku, chtějí ji promovat, a tak všem doporučují její instalaci. A také probíráme, co jsme se dozvěděli na labech.

Ale zpět k programu. Mně se později konečně povedlo přihlásit na meeting s AppStore Review teamem, který budu mít zítra, tak se těšte na detaily a zajímavosti. A na konec jsem ještě na chvíli zavítal na přednášky o tom, jak se dělají aplikace, které vyhrávají Apple Design Award (ELOH je naprosto skvělá), a jak vylepšit UI v iOS 13. Na konec dne jsem si venku chvíli zatancoval s lidmi, co se o nás starají, a dostal za to další pin s pirátskou vlajkou.

Piny jsou tady naprosto skvělou věcí a většina lidí je sbírá po celou dobu konference. Na začátku jsme jich každý dostal 5 plus vlajku našeho státu. V průběhu konference je možnost dostávat další za různé aktivity, jako třeba dnešní běh, večerní tanec či účast na akcích. Ne, že by tu člověk potřeboval na tyhle věci extra motivaci, ale je to bonus, co potěší. Večer jsem pak zakončil na party a drinku, který je zde jako neoficiální doprovodný program od dalších firem. Mobilnímu vývoji zdar a pokračujeme zase zítra!

wwdc day 3

Dnes nejčtenější

.