Zavřít reklamu

Letošní úvodní Keynote WWDC toho nabídla opravdu spoustu. Jednou z oznámených novinek bylo také iPadOS. Operační systém vytvořený speciálně pro iPady, který nabídne například možnost připínat widgety na domovskou obrazovku, zdvojovat okna pro lepší multitasking a nebo lepší bezpečnost zařízení. Stejně jako v novém iOS 13 na nás čeká možnost nastavit si tmavý režim, nebo využít nový princip přihlašování „Sign in with Apple“. Ten bude fungovat na obou systémech stejně a nabídne jednoduchost a provázanost s aplikacemi.

„Sign in with Apple“ se až nápadně podobá přihlašování například od Googlu nebo Facebooku. Jedním stisknutím tlačítka se budete moci přihlásit do podporovaných aplikací třetích stran za využití svého Apple ID. Největší výhoda na rozdíl od konkurence tkví v možnosti skrýt si svou e-mailovou adresu, či si nechat vygenerovat novou, anonymní. Aplikace bude dál sbírat data, ale přesto se jedná o krok správným směrem, kdy od vás nebude vyžadováno přespříliš osobních informací hned při přihlašování. Zvolením vygenerování nové adresy budou navíc data zcela anonymní, takže si je s vámi nikdo nebude moci spojit. Podle dostupných informací bude navíc tato možnost přihlášení dostupná v obrovském množství aplikací a služeb, díky čemuž by tak měla vzrůst úroveň vaší digitální bezpečnosti. Jak moc tato funkce ochrání soukromí uživatelů je otázka budoucnosti, o níž můžeme zatím pouze spekulovat, ale nadšené reakce mluví za vše.

Sám Guy „Bud“ Tribble, viceprezident technologií a softwaru Applu, se k tomuto inovativnímu přístupu vyjádřil kladně. Data uživatelů považuje za důležitá a podle jeho slov by se chtěl vyhnout jakékoliv formě sledování. Cílem Applu je podle něj předat moc zpět do rukou  těch, co aplikace využívají a nikoliv těch, co je vytváří. Rozhodně jde o vznešené záměry, ale jak bude celá záležitost v praxi fungovat se dozvíme až s příchodem macOS 10.15 Catalina a iOS 13. Právě po aktualizování na nejnovější verzi se tato funkce spustí naostro. Zatím je dostupná pouze beta prvním šťastlivcům, od nichž je očekávána také náležitá zpětná vazba. Jak se vám nová možnost přihlašování líbí? Myslíte, že pomůže alespoň částečně ochránit soukromí uživatelů, nebo zůstane konkurence nepřekonána?

apple-sign-in-with-apple-fb

Dnes nejčtenější

.