Zavřít reklamu

Apple dnes vydal další verzi Safari Preview, ve které se nachází nová funkce pro ochranu soukromí uživatelů. Nová funkce dostala název Privacy Preserving Ad Click Attribution, v českém překladu jednoduše řečeno Ochrana osobních údajů po kliknutí na reklamu. Pomocí této funkce mohou uživatelé skrýt svou identitu poté, co kliknou na nějakou reklamu na webu. Pro provozovatele reklam to však nebude nic hrozného. Ti budou moci stále sledovat, jestli jejich reklamy fungují, nebudou však schopni uživatele s aktivní funkcí identifikovat a nahlédnout do jeho soukromí.

Safari je výchozí prohlížeč v každém Macu. Safari Technology Preview si však musíte stáhnout zvlášť:

Ve většině případů se pro sledování uživatele po kliknutí na reklamu využívá cookies a tzv. tracking pixelů. Provozovatel reklamy a web, pro který je reklama určena, poté mohou sledovat, zdali si uživatel například něco zakoupil. Tato možnost je skvělá pro provozovatele, jelikož dokáží téměř neomezeně nahlédnout do soukromí uživatele – kam se po kliknutí na reklamu přesune, kam klikne a další. Jablečná společnost proto navrhla řešení, které zabraňuje sledování napříč webovými stránkami (cross-site tracking). Na druhou stranu však provozovateli a webu předá veškerá data, která potřebují k přesnému cílení reklamy. Apple o nové funkci uvažuje následovně:

  • Data po kliknutí na reklamu by měly být shromažďovány pouze na stránkách první strany.
  • Data po kliknutí na reklamu by měly být uchovávány po limitovanou dobu, například jednoho týdne.
  • Data z reklamní kampaně by měla zůstat neurčitá a zároveň by nemělo docházet ke cross-site sledování.
  • Odesílání dat po kliknutí na reklamu by mělo být náhodně zpožděno o 24 až 48 hodin.
  • Prohlížeč by neměl ukládat přesné pořadí kliknutí na reklamu pro zachování neurčitosti uživatele.
  • Prohlížeč by neměl z reklamy přijímat žádná data cookies, klientské certifikáty a další.
  • Prohlížeč by měl mít zabudovanou možnost pro vypnutí, či zapnutí funkce pro sledování po kliknutí na reklamu.
  • Prohlížeč, který má aktivní privátní (inkognito) režim, by neměl povolit zasílání dat o kliknutí na reklamu

Funkce Privacy Preserving Ad Click Attribution se konkrétně nachází v Safari Technology Preview s pořadovým číslem 82 a novějších. Pro aktivaci funkce stačí zabrouzdat do předvoleb Safari s aktivním módem vývojáře. Poté už se jen stačí přesunout do sekce Experimental Features a funkci aktivovat. Pro veřejnost by tato funkce měla být dostupná později tento rok.

safari_tech_preview_fb

Dnes nejčtenější

.