Zavřít reklamu

Ve včerejších večerních hodinách jsme se konečně dočkali spuštění služeb YouTube Music Premium a YouTube Premium i v České republice. V rámci tohoto článku se podíváme na všechno, co byste ohledně těchto nových služeb měli vědět, jak si je předplatit, a také si ukážeme tipy, jak za obě služby můžete ušetřit. Obě služby si také srovnáme, abyste si správně vybrali tu, která se vám bude hodit. Zdržme se tedy úvodních formalit a vrhněme se přímo na věc.

Rozdíly mezi YouTube Music Premium a YouTube Premium

YouTube Music Premium je služba, která se svým způsobem podobá například Spotify, anebo Apple Music. Zkrátka a jednoduše, nabízí pouze hudbu. Pokud se rozhodnete pro předplacení YouTube Music Premium, tak si musíte zvlášť stáhnout aplikaci YouTube Music, přes kterou můžete poslouchat hudbu. Oproti konkurenčním streamovacím službám má YouTube Music Premium náskok v tom, že svým uživatelům nabízí takřka neomezené množství skladeb, které se jinde nemusí objevit. Tímto mám namysli například různé covery, remixy a další verze skladem. Největším lákadlem je v tomto případě samozřejmě přehrávání bez reklam a samozřejmě možnost přehrávání na pozadí, a to i se zamknutým zařízením. Konečně tedy nebudete muset hledat návody, jakým způsobem lze přehrávání hudby z YouTube na pozadí obelstít. K dispozici je také stahování hudby přímo do paměti zařízení.

YouTube Premium je jakési „nejvyšší“ možné předplatné, které si můžete zakoupit. Od YouTube Music Premium se liší tím, že kromě hudby můžete bez reklam sledovat i všechen ostatní obsah, který se na YouTube nachází. YouTube Premium tedy obsahuje všechny výhody YouTube Music Premium a společně s nimi ještě dostanete možnost sledovat videa bez reklam, přehrávat si je na pozadí, a také stahovat pro offline využití. Dále získáte možnost přístupu do sekce YouTube Originals, kde se nachází různé filmy, či seriály právě z této produkce. Konkrétně zde můžete najít například seriály Cobra Kai, Origin, Wayne, F2 Finding Football nebo Weird City.

Cenik_youtube_music

Jak si služby předplatit?

Ještě před tím, než se vrhneme na předplacení služeb, se podíváme na to, kolik vlastně tyto služby stojí. Jelikož se nacházíme na magazínu, který se zabývá především společností Apple, tak je pochopitelné, že většina z vás by si předplatné chtěla zakoupit v iOS. V tomto případě si vás ale dovolím na chvíli zastavit. Pokud se totiž podíváte pozorně na ceny předplatného obou služeb v iOS a srovnáte je s cenami, které se zobrazí na desktopové verzi, tak si možná všimnete nemilého překvapení. V případě, že byste si chtěli předplatit YouTube Music Premium na iOS, budete muset po zkušební verzi platit 199 korun měsíčně. Pokud si však nabídku zobrazíte v desktopové verzi, zjistíte, že cenovka je nastavena na 149 korun měsíčně po zkušební době. To samé platí i pro YouTube Premium – v iOS tato služba vychází na 239 korun měsíčně, kdežto na desktopu 179 korun. U YouTube Music Premium je tedy rozdíl 50 korun měsíčně, u YouTube Premium 60 korun měsíčně. Proč tomu tak ale je?

Odpověď je jednoduchá. Pokud byste se rozhodli pro zakoupení předplatného v operačním systému iOS, tak 30 % z celé částky jde do kapsy Applu, jakožto provize za „využití“ App Storu k provedení nákupu. Aby tedy YouTube, potažmo Google, mohl mít ze všech platforem stejný výnos, tak mu nezbylo nic jiného, než pro iOS cenu předplatného zvýšit. Možná si tedy říkáte, že by bylo lepší předplatné koupit na desktopové verzi – určitě v tom ale je nějaký háček. V tomto případě vás mohu příjemně potěšit, jelikož zde doopravdy žádný háček není. Osobně bych rozdíl ceny předplatného neřešil, kdyby se jednalo o nějakých 10 korun. V případě YouTube Premium je to ale celých 60 korun, což dělá 720 korun ročně – a to už je dost peněz. V následujících odstavcích se tedy podíváme na to, jak si předplatné zřídit právě na desktopu.

Rozdíl cen iOS vs desktop:

Předplatné YouTube Music Premium

Pokud byste si chtěli zřídit předplatné YouTube Music Premium, tak klikněte na tento odkaz. Nejdříve se samozřejmě ujistěte, že se nachází na správném účtu. Pokud ne, tak se pomocí ikony v pravém horním rohu přepněte. Poté už jen stiskněte tlačítko Vyzkoušet zdarma. Otevře se okno, kde zadejte údaje vaší karty a fakturační adresu. Poté stačí stisknout tlačítko Koupit. První měsíc budete mít zdarma a první peníze se vám z karty odečtou až po jednom měsíci.

Zajímavá je v tomto případě možnost rodinného předplatného. Za cenu 229 korun měsíčně si můžete zakoupit předplatné až pro 6 lidí najednou. Samozřejmě, stejně jako u konkurenčního Spotify, musí být všichni tito příslušníci na stejné adrese. I v tomto případě můžete využít akce prvního měsíce zdarma.

Předplatné YouTube Premium

V případě, že toužíte jak po neomezené hudbě, tak po neomezených videích, tak se vám bude hodit předplatné YouTube Premium, které můžete zakoupit pomocí tohoto odkazu. Stejně jako v minulém případě poté stačí kliknout na tlačítko Vyzkoušet zdarma, zadat požadované údaje a kliknout na Koupit. Opět můžete ušetřit v rámci rodinného předplatného, které vyjde až pro 6 rodinných příslušníků na 269 korun měsíčně.

A co Slováci?

Jsem si naprosto vědom toho, že těchto služeb by chtěli využívat i naši bratři na Slovensku. Existuje tedy nějaký způsob, jak můžete získat YouTube Music Premium a YouTube Premium i na Slovensku? Odpověď je ano, ale bohužel, za ne moc příznivých okolností. Abyste mohli nových služeb od YouTube využít i na Slovensku, museli byste využít VPN, což není příliš lákavé řešení. YouTube si tuto situaci dost hlídá. Dokonce i v případě, že byste žili v České republice, vedli zde předplatné a odjeli byste na Slovensko, tak byste služeb využívat nemohli. Museli byste se spokojit pouze se staženými videi a hudbou, popřípadě byste opět museli využít VPN.

YouTube Music Premium:

YouTube Premium:

Závěr

Obě nové služby přišly na trh s poměrně velkou cenou. Je nutné ale brát v potaz, že v případě YouTube Music Premium máte doopravdy přístup k neomezenému množství hudby, a to nejen v podobě klasických skladeb, ale i v podobě různým coverů, remixů, playlistů a dalších. Je tedy pochopitelné, že si bude Google za tuto službu účtovat více. V případě YouTube Premium je cena taktéž vyšší a je jen na vás, zdali vám všechny dostupné možnosti za tuto cenu stojí. Osobně se k tomu stavím tak, že bych si YouTube Premium předplatil jen tehdy, kdybych mohl využít rodinného předplatného. V tomto případě by pro jednu osobu vyšlo předplatné na 45 korun, v případě YouTube Music Premium na 39 korun. Každopádně je naprosto skvělé, že jsme se dočkali rozvíření vod se streamovacími službami a konečně je zde nový hráč. Trhu by tak postupně nemuselo kralovat jen Spotify a Apple Music, ale i YouTube.

Taktéž očekávám otázky, jak to teď vlastně bude s klasickým neplaceným YouTube, když k nám přišly placené služby. V tomto případě se není čeho bát, jelikož klasické neplacené YouTube zůstane v takové podobě, jaké ho znáte. Pro zobrazení obsahu nebudete muset zaplatit ani korunu, ale budete se muset smířit s již zaběhnutým zobrazováním reklam. Na iPhonu a iPadu navíc stále budete muset hledat fígle, jak si hudbu z YouTube pustit na pozadí. Zdali se vám zakoupení předplatného vyplatí, či nikoliv, tak už záleží čistě jen a jen na vás.

youtube-premium_fb

Dnes nejčtenější

.