Zavřít reklamu

Sen mnoha tuzemských příznivců YouTube se stal dnes večer konečně realitou. V České republice dal totiž Google konečně zelenou svým službám YouTube Premium a YouTube Music, které nabízí za měsíční poplatek možnosti, o jakých si můžeme nechat u běžné verze YouTube jen snít. 

YouTube Music 

Jak už název napovídá, YouTube Music se zaměřuje na hudbu a do vod streamovacích služeb tak vnáší svěží vítr. Obrovskou výhodou této služby je především takřka nekonečné množství obsahu, který mohou posluchači konzumovat, čímž právě konkurenční streamovací služby strká do kapsy. Kromě klasických skladeb totiž nabízí YouTube Music i tuny remixů či podobných úprav skladeb, coverů, nebo třeba live koncertů. Samozřejmostí jsou pak playlisty, které si mohou vytvářet jak samotní uživatelé, jak je nechat přímo na YouTube. To jim je může nabízet podle jejich preferencí či klidně i nálady. Poměrně zajímavé je, že vám appka nabídne díky sofistikovaným algoritmům skladby třeba i podle toho, kde se zrovna nacházíte. S trochou nadsázky se tak dá říci, že vám může na displeji iPhonu při návštěvě Ruska “bliknout” třeba ruská hymna či remix Alexandrovců. 

Prostředí mobilní aplikace se příliš nevymyká standardům jiných streamovacích služeb. Google se totiž snažil především o přehlednost a intuitivnost, díky čemuž byste měli mít vždy velmi rychlý přístup ke všemu, na co máte zrovna chuť. Appka by však měla konkurenci převyšovat ve vyhledávání, které je postaveno na strojovém učení a je tak alespoň podle dostupných informací skutečně velmi přesné. Jinými slovy – i přes obrovské množství obsahu na YouTube byste neměli mít problém s tím dohledat jakoukoliv skladbu. 

Služba samozřejmě umožňuje poslech hudby na pozadí či její jednoduché stahování přímo přes aplikaci, ve které jsou k dispozici přímo speciální tlačítka. Samozřejmostí je pak absence reklam, které by poslech hudby mohly znepříjemňovat. Měsíční cena služby na PC je 149 korun, přičemž první měsíc si jí můžete vyzkoušet zcela zdarma. V případě iOS je pak předplatné o něco vyšší – individuální členství vychází na 199 Kč a rodinné na 299 Kč měsíčně. Cenový rozdíl je zapříčiněn zřejmě provizí, kterou si Apple od vývojářů za „poskytnutí prostoru“ bere. 

[appbox appstore id1017492454 ]

YouTube Premium

Druhým pánem na holení je služba YouTube Premium, která se však od Music až tolik neliší. Zatímco Music se však zaměřuje výhradně na hudbu a veškeré benefity jeho předplatného tak využijete jen u ní, v případě předplacení YouTube Premium si můžete dosyta užít bez reklam nejen hudbu, ale také klasická videa. I ty můžete samozřejmě přehrávat na pozadí či je stahovat. Zároveň dostanete i přístup k originálním pořadům YouTube Originals. Ty jsou sice ve valné většině v angličtině, i tak dokáží zaujmout. YouTube Premium na PC navíc stojí “jen” 179 korun, tedy jen mírně víc než YouTube Music. Pokud tedy YouTube využíváte skutečně ve velké míře, doporučujeme předplácet spíš to. Pokud se pak rozhodnete pro používání Premia na iOS, zaplatíte za něj 239 korun měsíčně či 359 korun měsíčně v podobě rodinné verze. I zde dělá rozdíl mezi PC a iOS cenou provize Applu.

Obě služby lze samozřejmě vyzkoušet zdarma na měsíc i v rámci rodinného sdílení. Zatímco první z nich využívá k fungování vlastní aplikaci YouTube Music, druhá si vystačí s klasickým YouTube, ve kterém se „jen“ přepnete do premiového módu. 

YouTUbe music

Dnes nejčtenější

.