Zavřít reklamu

S YouTube kanály se roztrhl pytel a rázem chtějí být YouTubery naprosto všichni. Většina z těchto začínajících YouTuberů vám řekne, že to nedělá za účelem výdělku peněz, ale pro zábavu. Pravdou ale je, že peníze jsou potřeba a každý YouTuber to pro peníze více méně dělá – z čeho by také jinak žil, že jo. Osobně jsem YouTube sledoval před několika lety, kdy se zde ještě nacházel kvalitní a vyspělý obsah. Postupem času se však YouTube stal jakýmsi místem pro děti a není žádnou neznámou, že cílová skupina, která YouTubery sleduje, většinou ještě nemá ani občanský průkaz.

Osobně mám s točením videí na YouTube nějaké ty zkušenosti a dokonce i vím, jak funguje monetizace, apod. Ihned ze začátku tohoto článku bych vás ale rád ujistil, že pokud chcete videa na YouTube točit opravdu jen kvůli zisku, tak nejen že neuspějete, ale dokonce si nevyděláte ani korunu. Ona cesta za tím, abyste se stali opravdovým velkým YouTuberem, je doopravdy velice trnitá a krkolomná. Točení videí vás musí především doopravdy bavit. Pokud vás točení nebaví, je velice malá pravděpodobnost, že se budete YouTubem v budoucnosti živit, či si ním budete přivydělávat.

Monetizace, chcete-li zpoplatnění, na YouTube funguje v podobě reklam. Přesně ty reklamy, které se vám před, během, anebo po videu zobrazí (pokud nemáte AdBlock), vydělávají autorům peníze. Abyste si mohli zobrazování reklam před videi aktivovat, musíte splnit dvě základní kritéria:

  • stát se partnerem YouTube
  • založit si Google AdSense účet

Jak se stát partnerem YouTube

Stát se partnerem YouTube není v dnešní době nikterak těžké. Kdysi se partnerem nemohl stát každý a většinou to byl proces, který se táhl dlouhé dny, týdny a měsíce. Nyní se partnerem YouTube můžete stát jednoduše. Přihlaste se na váš YouTube účet, a poté klikněte na ikonu vašeho profilu v pravé horní části obrazovky. Z menu, které se zobrazí, vyberte možnost Studio YouTube. V levé části najeďte myší na možnost Další funkce a z menu, které se zobrazí, vyberte možnost Stav a funkce. Po kliknutí na tuto možnost se objeví nová stránka, kde už jednoduše stačí kliknout u možnosti Zpeněžení na možnost Povolit. Poté si stačí přečíst podmínky a možnost potvrdit. Pak už jen musíte počkat, dokud vám YouTube partnerský účet schválí.

Účet Google AdSense

Jakmile se stanete partnerem YouTube, tak si pro obdržení výplaty musíte založit Google AdSense účet. S tím je to ale trochu složitější. Abyste si o účet Google AdSense mohli zažádat, tak potřebujete alespoň 1000 odběratelů a 4000 hodin sledování na vašich videích za poslední rok. Jakmile tato kritéria splníte, tak už můžete na YouTube začít vydělávat.

Závěr

Neočekávejte však, že se ihned po schválení účtu AdSense stanete milionáři. Spíše budete prvně střádat korunu po koruně, než se někam dostanete. Navíc není žádným tajemstvím, že nejvíce peněz YouTubeři dostávají za propagaci produktů či služeb nějakých firem. Výplata z YouTube je tak pouze jakýsi bonus, hlavní zdroje příjmů jsou právě z produktů umístěných ve videích – tzv. product placement.

youtube_money_Fb

Dnes nejčtenější

.