Zavřít reklamu

TrueDepth kamera zajišťuje u iPhonů a iPadů Pro funkci Face ID, která umožňuje rozpoznávání obličeje v 3D. A jak se nedávno ukázalo, mohl by ji Apple, respektive jeho dodavatelé, vyrábět levněji. Světlo vyzařující prvky jako je osvětlovací iluminátor nebo bodové projektory kamerového systému TrueDepth by mohly v budoucnu profitovat z nového systému difuzoru. Ten by prý mohl přepínat mezi různými režimy pomocí stejné technologie, jakou používají displeje z tekutých krystalů.

Smyslem je vytvořit difuzor s tekutými krystaly

Spousta elektronických zařízení produkuje světlo v různých formách za různými účely. Zatímco některé slouží pouze jako indikátory, jiné jsou „součástí systému“ potřebné k dokončení požadované operace. Příkladem je kamera TrueDepth, kterou Apple osadil iPhone X a novější. Ta využívá jak osvětlovací iluminátor, tak bodové projektory na bázi infračerveného světla, jejichž pomocí vytvoří hloubkovou 3D mapu pro ověření totožnosti. A právě takové prvky jsou obvykle vybaveny nějakou formou optického systému, který je specifickým způsobem využíván pro manipulaci se světlem (např. rozptylování, filtrování nebo zaostřování). Třeba v případě, že chcete světlo rozptýlit, dochází obvykle k fyzické aplikaci průsvitného materiálu na povrch, kterým světlo prochází. Současné metody pro difuzní světlo by sice mohly být vylepšeny, jenomže složitá konstrukce a možné výrobní problémy by mohly vyvolat řadu komplikací.

Apple si nedávno patentoval „Elektronická zařízení s přepínatelnými difuzory“, což naznačuje, že chce využít materiál z tekutých krystalů při výrobě difuzoru. Vložením takového materiálu mezi dva objekty by bylo možné difuzor kdykoliv aktivovat/deaktivovat. V materiálu budou pravděpodobně obsaženy také elektrody připojené jako součást systému pro aktivaci. Ve své nejjednodušší podstatě zabrání difuzor s tekutými krystaly při aktivaci průchodu světla, a po vypnutí (odpojení od proudu) ho naopak propustí. V případě TrueDepth kamery to může znamenat, že bodový osvětlovač a infračervené světlo projdou skrze difuzor z tekutých krystalů bez jakýchkoliv změn. Ten ale zároveň rozptýlí veškeré ostatní světlo, které se „pokusí o průchod“ ve stejnou dobu.

Přestože se jedná zatím jen o patent, už jeho existence potvrzuje, že práce na senzorech pro Face ID ani zdaleka nekončí a co víc – Apple se podle všeho nespokojí ani s jeho menšími úpravami. Od patentu k vytvoření fyzického produktu však vede skutečně dlouhá cesta a těžko říci, zda se Applu vůbec podaří zdolat celá. Většina patentů, které si zaregistruje, totiž nikdy světlo světa nespatří. Ale kdo ví, třeba bude právě tento výjimkou.

Apple - levnější TrueDepth

Dnes nejčtenější

.