Zavřít reklamu

Když Apple před pár dny oznámil výsledky hospodaření za první kvartál 2019, předčil očekávání analytiků (nejenom) z Wall Street. To jim dalo záminku k dalším spekulacím o budoucnosti společnosti, která podle některých ztrácí vedoucí postavení ve svém oboru. Největší pozitivum vidí všichni ve stále rostoucích službách, největší obavy naopak vyvolávají klesající prodeje iPhonů. Mnozí ovšem věří, že budou po zářijové konferenci opět růst.

Barnstein

Za společnost Barnstein se vyjádřil analytik Toni Sacconaghi, který ve své zprávě uvedl, že byl druhý fiskální kvartál Applu „dobrý“, a meziroční pokles příjmů o zhruba 5 % očekávaný. Díky lepším výsledkům je EPS (zisk na akcii) o 10 centů (2,288 Kč) vyšší oproti společnému mínění analytiků, stále ale v souladu s očekáváním společnosti Barnstein.

Toni uvedl, že je pro Apple velmi dobré, že jsou výsledky o poznání lepší než ty odhadované (50,1-54,5 miliardy dolarů, tj. 1,152-1,253 bilionu Kč). Zároveň ale poznamenal, že v nich je vidět postupně klesající počet prodaných iPhonů, což se odrazí i ve druhém kvartále. V tom Barnstein očekává, že Apple utrží 53,3 miliardy USD, tedy 1,226 bilionu Kč) a udrží hodnotu jedné akcii na 190 dolarech (4 370 Kč).

Piper Jaffray

Michael Olson ze společnosti Piper Jaffray uvedl, že neočekává rapidní nárůst v prodejích iPhonu. Investoři budou podle něj odkázáni na stoupající výnosy ze služeb až do doby, než Apple představí v září 2020 iPhony s 5G čipy. Ty prý můžou Applu výrazně pomoci a znovu nakopnout prodeje iPhonů. Olson věří, že cena akcií Applu v tomto období vzroste na 5 290 Kč.

Wedbush

Daniesl Ives ze společnosti Webush nazval Tima Cooka, generálního ředitele Applu, “comeback kidem”. Ten prý prohlásil, že poptávka po iPhonech neustále stoupá, a začíná se oklepávat z debaklu v prosinci 2018, kdy na tom prodeje iPhonů nebyly nejlépe. Podle Ivese je pokles prodejů zdravým životním cyklem produktu, a je na čase, aby Apple přišel s něčím opravdu novým. V cenách akcií je podobně optimistický jako Michael Olson, a věří, že jejich cena vzroste na 223-235 USD (5 175-5 405 Kč).

Loup Ventures

Gene Munster uvedl, že byly výnosy pod očekávání společnosti Loup Ventures, stejně jako 5% zvýšení dividend, u těch byl předpoklad 16 %. I navzdory tomu Munster očekává, že by mohla hodnota akcií Applu v následujících pěti letech vzrůst o 28 %. Své domnění zakládá na roční návratnosti 50 miliard dolarů (1,15 bilionu Kč) zpět investorům, a to spolu se 113 neuhrazenými miliardami (2,599 bilionu Kč).

Morgan Stanley

Asi nejoptimističtější jsou ve společnosti Morgan Stanley. Podle jejich zjištění by mohl být pokles v příjmech “pouze” 8 %, což je vysoko nad očekávaných 13-16 % (konsense z Wall Street uvádí 11 %). Analytik zvyšuje odhady příjmů za fiskální rok 2019 na 257,3 miliardy dolarů (5,918 bilionu Kč),a na 264,4 miliardy USD (6,081 bilionu Kč) v roce 2020. Zároveň věří, že cena za akcii vzroste na 5 520 Kč. Jako důvody uvádí, že dojde k zotavení prodejů iPhonu a k rostoucím tržbám za služby, které teď spousta investorů podceňuje.

Apple budoucnost

Dnes nejčtenější

.