Zavřít reklamu

Zatímco loňský iOS 12 toho příliš nového na iPhony a iPady nepřinesl a de facto se jen zaměřoval na opravy nedostatků svého předchůdce, chystaný iOS 13 bude v tomto ohledu zcela jiný šálek kávy. Podle doposud uniklých informací jej totiž hodlá Apple napěchovat slušným množstvím novinek, které budou z velké části cílit na uživatele iPadů. A právě o tyto úniky se opřel designér Guilherme Martins Schasiepen při tvorbě svého konceptu iOS 13 na jablečných tabletech. 

Zřejmě nejočekávanější novinkou, která by měla na iPady dorazit, je podpora myši. Po té volají mnozí jablíčkáři již poměrně dlouho, jelikož by ovládání jejich tabletů vcelku výrazně usnadnila a co víc – iPady by opět o pořádný kus přiblížila klasickým počítačům. V konceptu si proto můžete prohlédnout, jak by mohlo vypadat připojovací rozhraní bezdrátové myši Magic Mouse 2 z dílny Applu. Stejným způsobem by pak šel připojit i trackpad a potažmo i jiné podporované myši. 

I díky myši by si mohl Apple v iOS 13 dovolit “počítačovější” design, který by sice stále vycházel z iOS, ale měl by prvky macOS. Mírného upgradu by se pak mohlo dočkat i ovládací centrum, do kterého by mohl Apple zahrnout právě ikonu pro připojení/odpojení myšky, čímž by práci s iPadem usnadnil a zrychlil. 

Designér nezapomněl ani na Dark Mode, který dle všech dostupných informací do iOS konečně dorazí. To však zřejmě po loňské implementaci tmavého režimu do macOS nikoho příliš nepřekvapí. Díky Dark Modu bude procházení obsahu na iPadu ve tmě o poznání příjemnější pro oči. Na iPhonech s OLED displeji se pak tento režim promítne i do spotřeby baterie, která bude nižší, jelikož OLED nespotřebovává při zobrazování černé žádnou energii. 

Do konceptu se bohužel nevešlo nativní zrcadlení plochy z Macu na iPad, se kterým by se měl podle zdrojů vývojáře Guilherma Ramba Apple letos též vytasit. Stejně tak si nemůžeme prohlédnout přepracovaný Mail, který by měl být údajně konečně chytřejší. I tak však vypadají všechny vyobrazené novinky skutečně zajímavě a pokud by takto vypadaly i ve finální verzi systému, rozhodně bychom se nezlobili. 

ios 13 ipad fb

Dnes nejčtenější

.