Zavřít reklamu

V budoucnu budeme zřejmě při řízení auta používat volant pramálo. Není žádná jiná společnost, která by v současné době byla lepším ekvivalentem pro vozy s autonomním řízením než Tesla. Za pár dní má Tesla zveřejnit své finanční výsledky za první čtvrtletí tohoto roku. Před samotným zveřejněním měla společnost tiskovku, na které hovořila o budoucím projektu – Tesla robo-taxi.

Takto vypadá jeden z konceptů AppleCar:

 

Kvůli tomu prý Tesla vybudovala i pro tato auta svůj vlastní počítač. Jedná se o neuronový síťový čip, jenž byl údajně vytvořen zcela od základu. Na tomto systému se začalo pracovat v roce 2016 a disponuje velmi důležitou pojistkou. Pokud totiž jeden z čipů selže, jeho práci zastane jiný. Elon Musk popsal tento počítač následovně: „Tesla, která nikdy v minulosti nevytvořila vlastní čip, nyní vyrobila ten nejlpší čip na světě. Všechny vozy Tesla mají v současné době vše, co je k autonomnímu řízení třeba. Vylepšuje se jen software.“

Zatímco drtivá většina výrobců má do svých autonomních vozů v plánu nasadit LIDAR, Tesla na to chce jít jinak. LIDAR je sestava připomínající věž. Skládá se z GPS, několika kamer a zařízení LIDAR, které má za úkol mapovat okolí. Vše funguje díky pulsním laserovým paprskům, které jsou vypuštěny z vysílače. Paprsky se následně odrážejí od objektů, a díky pohybujícímu se přijímači zvládá tvořit trojrozměrnou scénu okolí. Podobná technologie se rovněž využívá například v geodézii nebo archeologii. Elon Musk tento systém v minulosti několikrát velmi hlasitě kritizoval, dle něj jde o velice drahý a hloupý systém.

Elon Musk divákům řekl, že na tuto prezentaci dorazili i díky svým očím, nikoliv díky laserům. Systém Tesly má 8 kamer, které mapují celé okolí. Pro testování systému používá Tesla tzv. „stínový režim“.  Jedná se o jízdu, během které se vyhodnocují pohyby ostatních vozů na silnici. Během těchto jízd se systém učí a vyhodnocuje veškeré nastalé situace. Musk dodal, že se jedná skutečně o velmi sofistikovaný software. V současné době je ale před stadiem dokončení a v roce 2020 budou prý na silnicích samoobslužné robo-taxíky.

Musk doufá, že konkurenci trumfne nejen technologií, ale i cenou. Cena za jednu míli by se měla pohybovat okolo 0,18 dolaru. U Uberu nebo Lyftu je to za stejnou vzdálenost zhruba 2 až 3 dolary. Budoucnost, tedy alespoň ve Spojených státech, kde tato služba začne, vypadá opravdu skvěle.

Tesla-Roadster-2017 FB

Dnes nejčtenější

.