Zavřít reklamu

Na příchod nové generace iPadu mini jsme čekali tak dlouho, že mnozí z nás už ani nedoufali, že k němu vůbec někdy dojde. Apple nás však před pár týdny překvapil a bez větších fanfár novinku vydal. Ta se dočkala několika skutečně hezkých vylepšení v čele s podporou Apple Pencil či implementací vysoce výkonného čipsetu zajišťujícího špičkový výkon. A jelikož novinku již pár dní testujeme i u nás v redakci, pojďme si ji shrnout v následující recenzi. 

Balení

Přestože balení iPadu ničím neohromí, pár řádků bychom mu věnovat ze zvyku měli. Nový jablečný tablet vám dorazí v klasické bílé krabici s brandingem po bocích, jeho vyobrazením na horní straně a detaily o jeho hardwaru na spodku. Po vysunutí horní části krabice a vytažení iPadu se vám do rukou dostane složka s manuály a nálepkami, pod kterou následně naleznete i metrový Lightning/USB-A kabel a 10W  adaptér. Právě ten je však svým způsobem zajímavý. V nabídce Applu na jeho oficiálních stránkách byste jej totiž hledali k samostatné koupi marně. Na Online Storu totiž naleznete buď 5W či až 12W, mezi tím však již nic. Nejedná se ale samozřejmě o nic, z čeho by člověka spadla brada až na zem. 

Design a zpracování

Vzhled iPadu mini 5. generace může být pro mnohé do jisté míry zklamáním. Apple se totiž u nové verze svého miniaturního tabletu rozhodl kráčet léty prověřenou cestou a designově jej tak prakticky neměnit. Největší designová změna je totiž ve výsledku skutečně miniaturní. Otvor pro mikrofon byste nyní nenalezli na boku v horní části tabletu, ale na jeho zádech, kde je umístěn uprostřed jejich horní části. Jedná se tedy skutečně o změnu, které si “na první dobrou” všimne jen málokdo.

Osobně mám z designu miniho vcelku rozporuplné pocity. Klasický iPadový rámečkový design se mi sice pořád vcelku líbí a u tohoto modelu navíc působí díky velikosti daleko jemněji, než třeba u 9,7” iPadu, myslím si však, že by výraznější designové přepracování na škodu rozhodně nebylo. Pravdou totiž je, že zrovna iPad mini se za svou dlouholetou existenci příliš vzhledově nezměnil a nyní, když se jej Apple rozhodl po letech oživit, byla k tomuto kroku možná ta nejideálnější doba. Třeba vzhled iPadu Pro by mu skutečně slušel a co víc, díky svému hardwaru by této řadě ostudu rozhodně nedělal. O tom však ještě později. 

DSC_0265

Jak už jsem uvedl výše, nový mini 5. generace se od svého předchůdce prakticky neliší. Pokud se tedy pro něj rozhodnete, těšit se můžete na tablet o rozměrech 203,2 mm x 134,8 mm x 6,1 mm. Jeho váha je pak 300,5 gramů ve WiFi verzi a 308,2 gramů ve WiFi+Cellular verzi. Oproti iPadu mini 4 tedy novinka nepatrně přibrala, jelikož předešlá generace vážila ve WiFi verzi “jen” 298,8 gramů a ve WiFi+Cellular verzi 304 gramů. Rozdíl je tedy skutečně minimální. 

Jsou to právě rozměry, které mohou nejednoho jablíčkáře oslovit. Díky tomu, že je tablet kompaktní, se totiž nejenže parádně drží, ale zároveň se vejde velmi pohodlně téměř kamkoliv a využít lze třeba i jako navigace do auta. Je ale samozřejmě potřeba si před jeho koupí uvědomit, pro co jej vlastně hodlám využívat. Pokud pro konzumaci internetového obsahu večer před spaním či sjíždění filmů a her, určitě je to dobrá volba. Spokojení budou určitě i mnozí profesionální uživatelé, které potěší zejména vysoký výkon, o kterém se zmíním později. Osobně však zastávám názor, že určité úkony se zkrátka bez velké plochy neobejdou a to zejména ty spojené s kreativitou. Pokud jste tedy kreativec a tablet byste chtěli využívat pro designovou tvorbu, 7,9” bude zkrátka omezovat. Vzhledem k ceně tabletu však věřím, že si každý uživatel to, zda pro něj má tato velikost smysl, dobře rozmyslí. 

Displej

Displeje Apple zkrátka umí a jinak tomu není ani u tohoto modelu. iPad mini 5 se totiž může pochlubit 7,9” Retinou s rozlišením 2048 x 1536 při 326 ppi, což zjednodušeně řečeno znamená, že je displej zkrátka úžasně jemný. Potěší i široký barevný rozsah P3 či podpora True Tone, díky které je bílá vyvažována podle okolí, čímž působí přirozeněji. Displej je stejně jako u modelů Pro či předešlé generace mini 4 plně laminovaný, díky čemuž nelze mezi krycím sklem a dotykovou vrstvou zpozorovat žádnou škvíru stejně jako u levného 9,7” iPadu. To oceníte zejména při práci s Apple Pencil, která při klepání na displej nevytváří mírně dunivé zvuky jako u levného bratříčka (ani u něj to však není žádná hrůza). Troufnu si dokonce tvrdit, že díky laminaci je práce s Apple Pencil na displeji iPadu mini mírně přesnější, než na výše zmíněném iPadu (2018). Opět se ale nejedná o žádné drastické rozdíly. Smířit se ale naopak musíte s tím, že pokud vám tablet spadne na zem a displej praskne, měníte celý kus a to i v případě, že by bylo poškozené “jen” krycí sklo. 

DSC_0250

Jednu výtku si však k displeji přeci jen dovolím. Zamrzet totiž může absence ProMotion – tedy obnovovací frekvence až 120 Hz, kterou se chlubí například iPady Pro. Díky té je totiž procházení obsahu na iPadu o poznání plynulejší, čehož si lze všimnout při porovnávání skutečně okamžitě, a i práce s Apple Pencil je tak tím pádem lepší, jelikož překreslování je rychlejší. Jasně, bez ProMotion se dá bez problému žít. Na druhou stranu by mohla právě tato vychytávka tento iPad pozvednout opět o úroveň výše. 

Výkon

Jestli něco novému jablečnému tabletu skutečně nechybí, je to výkon. Ten zajišťuje čipset A12 Bionic, který tepe i ve vloni představených iPhonech, a i po zhruba půl roce po představení se řadí mezi nejvýkonnější mobilní procesory světa. V iPadu mm pak sekundují 3 GB RAM, tedy též velmi slušná nálož. 

Co se týče benchmarků přes Geekbench, tablet se dostane zhruba na 4800 bodů v testu na jedno jádro a na zhruba 11600 bodů v testu na více jader, tedy na velmi podobnou úroveň jako loňské iPhony, což však není k použitému hardwaru nic překvapivého. Poměrně zajímavé jsou ale naopak výsledku z benchmarků Antutu. Zde se totiž iPad mini 5 umístil na 3. místě mezi iOS zařízeními se skórem 367279 a o zhruba 12000 bodů tak porazil loňský iPhone XS. Skóre miniho navíc převyšuje veškeré Androidí zařízení, která jsou nyní v Antutu uvedena. Nejvýkonnějším Androidem je tam v tuto chvíli Samsung Galaxy S10 se skórem 332850 bodů, které strká jablečný tablet hravě do kapsy. 

Čísla jsou ale jedna věc a realita věc druhá a mnohdy velmi odlišná. To však v tomto případě neplatí. Při testování jsem se totiž nesetkal s ničím, kde bych pocítil jakýkoliv výkonnostní výkyv, za což si iPad rozhodně zaslouží palec nahoru. Ať už se jednalo o úpravu fotek v náročnějších aplikacích či hraní náročných her, vše běželo plynule a přesně tak, jak mělo. Jasně, tablet se při náročných úkonech lehce zahřívá. Na druhou stranu, jaké zařízení ne. Například u iPhonu XS se mnohdy dostávám na takové teploty, které mě nutí jej na chvíli odložit a počkat, než telefon opět vychladne. Takový extrém jsem ale u miniho nezaznamenal. A12 Bionic je holt A12 Bionic. 

DSC_0258

Fotoaparát

Jak už jsem psal ve svých prvních dojmech, uživatele fotografující iPady jsem nikdy příliš nechápal, protože mi toto řešení přijde zkrátka šíleně neohrabané. V případě iPadu mini mi ale alespoň částečně smysl díky jeho rozměrům dává a věřím, že jej tak i mnoho uživatelů využívat bude. Aby taky ne, fotoaparáty má skutečně obstojné. Na zádech potěší 8MPx objektiv se clonou f/2,4 a klasickými vychytávkami typu automatické zaostřování, HDR či Live Photos. Ani automatická stabilizace obrazu navíc nefunguje úplně marně, za což si Apple zaslouží pochvalu. Obecně musím říci, že fotoaparát mě při testování mile potěšil a přestože se s novými iPhony nemůže rovnat, s trochou šikovnosti s ním dokážete vykouzlit hotová veledíla. A co víc – nevyčnívá z těla ven. Škoda jen absence blesku, který by se mohla čas od času šiknout. 

Fotky ze zadního fotoaparátu: 

Přední fotoaparát se dočkal oproti předešlému modelu velkého vylepšení. Zatímco iPad mini 4 disponoval jen 1,2MPx přední kamerou, novinka se chlubí hned 7Mpx. Díky tomu tak budou kvalitní nejen vaše FaceTime hovory, ale samozřejmě i selfie fotky, které z módy stále nevychází. Pokud na nich tedy stále ujíždíte i vy, iPad mini by vám mohl v tomto ohledu posloužit velmi dobře. 

Fotky ze předního fotoaparátu: 

Reproduktory

iPady používají mnozí z nás ke konzumaci videoobsahu – ať už filmů, seriálů či videí z YouTube. Kvalita reproduktorů je tedy rozhodně jedním z důležitějších parametrů. A jak se tedy povedly v novém iPadu mini? Dle mého názoru velmi slušně. Zvuk totiž reprodukují parádně prakticky za jakékoliv hlasitosti a navíc jsou skutečně hlasité. Sportovní halu s nimi sice samozřejmě neozvučíte, větší pokoj či menší byt však bez větších problémů dle mého testování ano. To ale není s ohledem na kvalitu reproduktorů v ostatních jablečných produktech nic zcela neočekávaného. 

Co mě osobně trochu mrzí je implementace pouze dvou reproduktorů, které jsou umístěny na spodní straně. Zvuk tím pádem vychází jen z jedné strany, což může čas od času právě při sledování filmů trochu vadit, protože vás snímek kvůli tomu, že nejste zcela dokonale “zaplaveni” zvukem nemusí tak úplně pohltit. Na druhou stranu chápu, že si jiné řešení Apple nemohl kvůli zachování starého designu dovolit. I kdyby však mohl, jedná se spíše o detail, podle kterého bych se osobně při pořizování iPadu nerozhodoval. 

Výdrž 

Na úplný závěr se dostáváme k výdrži baterie. Apple na svém webu slibuje až 10 hodin prohlížení webu na WiFi, sledování videa nebo poslechu hudby. Osobně si však příliš nedokážu představit, jak brutálně bych musel tablet “žhavit”, abych se dostal jen na tato čísla. Při intenzivnějším využívání, kdy jsem se jím snažil na jeden den nahradit telefon, mi totiž bez problému vydržet po celý den. Při používání střídmějším se pak dostanete na výdrž daleko delší – minimálně dvoudenní. Výdrž je však věc, která je velmi závislá na spoustě různých nastavení, která si každý z nás nastavuje dle svého a tak bych se do jejího rozebírání nerad pouštěl ještě hlouběji. Tuto pasáž zakončím zkrátka a jednoduše tak, že celodenní aktivní provoz tento tablet bez větších problémů vydrží.

Resumé 

Zhodnotit iPad mini 5 je svým způsobem jednoduché. Pokud sháníte malý tablet, na který bude pěkných pár dalších let 100% spoleh, právě jste jej našli. Nic lepšího totiž na trhu v tuto chvíli rozhodně nenaleznete. Při jeho koupi však musíte myslet na to, že právě jeho velikost je do určité míry výhrou, ale také omezením. Před nákupem si tedy rozhodně zodpovězte otázku, k čemu přesně jej budete využívat. Pokud vaše odpovědi “napasujete” do kategorie “malé rozměry = výhra”, není nad čím váhat. Pokud však nikoliv, lepší pro vás bude model iPad (2018), Air (2019) či Pro (2018). 

DSC_0248
ipad mini

Dnes nejčtenější

.