Zavřít reklamu

Hned na úvod musím říct, že recenze AirPods druhé generace je celkem oříšek. Jedná se totiž o nový produkt, který je přitom téměř stejný, jako ten předchozí. AirPods jsou jeden z nejoblíbenějších produktů posledních let a byť se jedná o maličkost, dokáže skutečně usnadnit každodenní život. Navíc konkurence ani po letech od uvedení AirPods nepřišla se stejně malým, elegantním a funkčním řešením, které nabízí Apple.

Pro mě osobně a věřím, že pro spoustu z vás, byla již první generace AirPods perfektní variantou sluchátek pro volání, poslech podcastů nebo hudby během každodenních činností jako je běhání, posilování nebo například venčení psa. Pokud jsme něco chtěli vylepšit, pak to byla zejména voděodolnost, výdrž baterie a samozřejmě jsme tak nějak tajně snili také o tom, že by AirPods mohly monitorovat fyziognomické funkce, které jsou pro Apple Watch problém. Po dlouhém čekání se na trhu objevila druhá generace AirPods a přinesla sice několik vylepšením, ovšem nejsem si jist, zda se jedná právě o ta, o která jsme stáli. O tom si však můžete více přečíst na nadcházejících řádcích recenze AirPods 2. generace s bezdrátovým nabíjecím pouzdrem.

Prvním, co nás u produktů od Applu zajímá, je design. Ten se nedočkal oproti předchozí generaci žádných změn a ti, kterým samotná sluchátka padla do uší jako ulitá mají štěstí, jelikož jim i nadále jim budou pasovat. Ti, kteří naopak čekali na změnu v designu, protože jim předchozí generace v uších nedržela, mají smůlu a musí si koupit buď gumové nástavce nebo se poohlédnout po zcela jiných sluchátkách. Apple totiž design AirPods nezměnil ani o jediný mikron. Pokud navíc máte doma jak první, tak druhou generaci, může se vám díky vzájemné kompatibilitě s nabíjecí krabičkou stát, že sluchátka snadno zaměníte a nebudete vědět, která jsou která.

Design krabičky jako takové se změnil pouze přidáním diody na vnější stranu a absencí diody uvnitř. Došlo tedy také k posunu zadního tlačítka, ovšem to je věc, kterou ani nepostřehnete. Zajímavé je, že i když je hlavní novinkou možnost bezdrátového nabíjení, Apple u nich ponechal také Lightning konektor a do balení přikládá Lightning kabel. Osobně bych bez konektoru dokázal žít a přijde mi zbytečný, obzvlášť ve chvíli, kdy si většina lidí koupí druhou generaci s bezdrátovým nabíjením právě kvůli bezdrátovému nabíjení. Mohlo se tak jednat o první produkt od Applu zcela bez konektorů.

Vzhledem k tomu, že mám první generaci již více než rok, si však neodpustím jednu důležitou poznámku. Obal novinky je totiž o něco málo světlejší, než tomu bylo u předchůdce a barva není to jediné, čím se liší. Liší se totiž zejména odolností. Po pár dnech používání AirPods 2. generace mám totiž na nabíjecím pouzdře stejné množství škrábanců, jaké mám na první krabičce po roce používání.

airpods 2 1

Další změnou je pak pant, u kterého si někteří uživatelé dokonce mysleli, že plastový. Plastový není, jedná se o kov, ale rozdíl oproti předchozí generaci tam přece jen je a je celkem významný. Ačkoli to nemám potvrzené a není možné nikde dohledat, jaký materiál Apple použil, vsadil bych si na to, že se na scéně opět objevil takzvaný Liquid Metal, který má Apple v řadě patentů a v minulosti z něj vyráběl například sponky pro vysunutí slotu SIM karty u iPhone. Pant je tedy dostatečně pevný a odolný minimálně stejně jako u předchozí generace, takže se o něj nemusíte obávat.

Bezdrátové nabíjení je samozřejmě hlavní novinkou a funguje poměrně spolehlivě. Sluchátka se zkrátka nabíjejí, nic se nepřehřívá a žádný problém jsem nezaznamenal. Jediné úskalí, které můžete mít, je v případě některých nabíječek, které již u iPhone vyžadují na milimetry přesné místo, na kterém se telefon začne nabíjet a jakmile jej posunete o kousíček vedle, nabíjení se přeruší. U těchto nabíječek může dojít k tomu, že se AirPods nebudou nabíjet spolehlivě nebo dokonce vůbec. Pokud však máte nabíječky, které prodává Apple ve svých Storech, například Belkin Boost Up, tento problém vám nehrozí. Co se rychlosti nabíjení týká, přiznávám se, že jsme ji neměřil, nabíjení přes kabel je samozřejmě rychlejší ale jen v případě, kdy použijete nabíječku od iPadu nebo MacBooku. Jakmile používáte nabíječku od iPhone, je nabíjení téměř stejně rychlé jako u bezdrátové varianty.

Možná si nyní řeknete, že jsem poměrně zhýčkaný, ale osobně mi AirPods 2. generace s bezdrátovým nabíjením nedávají bez AirPower smysl. V autech, ve kterých mám bezdrátové nabíjení, si vždy raději nabiji telefon než sluchátka, stejně tak doma u postele raději položím na nabíječku iPhone a stejně je tomu také v pracovně. Sluchátka tak sice mohu pohodit na nabíječku a nechat je nabíjet, ale to dělám jen v případě, kdy jdu pryč a AirPods si s sebou neberu. V momentě, kdy jsem doma, tam mám totiž raději telefon než AirPods. Jakmile přijde na trh AirPower, situace se změní a využití bezdrátového nabíjení u sluchátek se opět posune dopředu.

AirPods hey Siri

Další novinkou je zlepšení latence a také doby potřebné k připojení k různým zařízením. Musím se přiznat, že jsem nikdy žádnou významnou latenci nepozoroval a přepojování mezi jednotlivými zařízeními mi problém nikdy taktéž nedělalo. Rychlejší je, ale rozhodně ne nijak extrémně, protože už předchozí generace se uměla připojit velmi rychle. Naštěstí se však se zrychlením těchto věcí zlepšilo také samotné připojení k iPhone, kdy jsou sluchátka detekována mnohem rychleji než dříve a již se mi nestává, že jsem musel několikrát otevřít krabičku, aby si iPhone všiml, že mám sluchátka a chci je začít používat. Zlepšila se také detekce ucha, kdy sluchátka začnou hrát okamžitě poté, co je strčíte do uší, za což velký palec nahoru.

Funkce Hey Siri funguje, to je však to jediné, co bych k ní dodal a věřím, že většina našinců ji využije stejně jako já, tedy, že jednou vyzkouší zda to sluchátka skutečně umějí a tím to pro ně skončí. Pokud však komunikujete se Siri a nevadí vám angličtina, pak není nic problém. Siri reaguje okamžitě a vy si s ním přes AirPods popovídáte stejně jako byste někomu volali. Při běhu nebo jiném sportu tak pro změny hlasitosti, přepínání písniček a tak dále nemusíte již sahat ani na iPhone, ani na Apple Watch, stačí říct Siri.

Zvuk AirPods 2. generace

Co se zvuku týká, musím rovnou upozornit, že jej hodnotím zcela jinak než u klasických hi-fi sluchátek. AirPods pro mě osobně nejsou sluchátka, která si dám do uší v momentě, kdy si chci při sklence něčeho dobrého zavřít oči a vychutnat si brnkání do strun od Slashe. Jedná se o sluchátka, která jsou svým designem a funkcemi uzpůsobena pro každodenní život a jejich primární použití vnímám na ulici, v posilovně, během procházky se psem nebo při jakémkoli sportu.

V tyto momenty však nemám čas se soustředit na jednotlivé tóny a jejich přesnost a chci, aby mi zkrátka do uší hrálo něco, co mi vytvoří příjemnou kulisu pro činnost, která je pro mě v daný moment primární a tou rozhodně není poslech hudby. Pro mě osobně je kvalita zvuku, kterou přináší AirPods dostačující a ano, mohl bych nyní začít rozpitvávat, kdy a v jaké poloze jsou slyšet nepřesnosti, ale nevidím sebemenší důvod, proč to dělat.

Co se mi líbí, je konstantnost projevu, kdy při nejnižší hlasitosti slyšíte jednotlivé tóny stejně rozestoupeně jako při té nejvyšší a nedochází ke splývání nebo nějakému dramatickému zkreslování s přibývající hlasitostí. Co se týká rozdílu oproti předchozí generaci, někdo tvrdí, že žádný není, někdo tvrdí, že je zvukový projev výrazně vylepšený. Já tvrdím, že je zde cítit rozdíl, ale není nijak dramatický. Nejvíce jej pocítíte při telefonování nebo poslechu mluveného slova, kdy je hlas slyšet citelně lépe a čistěji a vyniká v okolním šumu a ruchu způsobeném mikrofonem volajícího lépe než u předchozí generace.

Další vylepšení vnímám v basové složce, ovšem zde se můžeme bavit o vylepšení na úrovni 10 až 15 %, více rozhodně ne. Mírně se zlepšila také hlasitost samotných sluchátek, ovšem opět pouze o pár procent. Věřím, že pod tuto recenzi zase někdo napíše, jak je zvuk stejný jako u předchozí generace, pro mě osobně však není a rozdíl tam zkrátka slyším. Rozhodně se navíc jedná o změnu pozitivním směrem.

Recenze AirPods na závěr

Co říci závěrem? Rozhodně se nejedná o produkt, který by si měl běžet koupit každý, kdo má AirPods 1. generace. Jediný skutečně hodnotný rozdíl oproti předchozí generaci se ukrývá v bezdrátovém nabíjení, které však v dnešní době bez přítomnosti AirPower budete muset využívat tak, že se rozhodnete, zda na bezdrátovou nabíječku položíte raději iPhone nebo sluchátka. Pokud AirPods ještě nemáte, pak je druhá generace v současné době jedinou, kterou máte možnost koupit.

Pokud jste čekali s koupí AirPods na novou generaci, máte ji nyní k dispozici. Nepřináší sice příliš vylepšení, na druhou stranu cena oproti předchozímu modelu není zase tak zásadně navýšená, abyste museli litovat, že jste si nekoupili první AirPods. Navíc ti, kteří vědí, že bezdrátové nabíjení nevyužijí, mohou sáhnout po variantě bez něj. Přechod z první generace bych doporučil skutečně jen těm, pro které cena za nová sluchátka nepředstavuje žádné podstatné náklady a dokáží si sami obhájit, že jim těch pár drobností stojí za to.

Bohužel Apple nevyslyšel prosby zákazníků ohledně voděodolnosti, nedočkali jsme se ani černé varianty AirPods, o které také řada fanoušků básnila a v neposlední řadě se samozřejmě nekoná ani žádné měření aktivit pomocí sluchátek. Apple zkrátka představil povedený facelift, který však přináší jen velmi málo důvodů pro přechod mezi generacemi, ovšem přináší další motivaci pro koupi AirPods těch zákazníků, kteří je doposud nemají.

AirPods-2-1

Dnes nejčtenější

.