Zavřít reklamu

iFixit má v posledních dnech skutečně napilno. Po rozebrání druhé generace AirPods a iPadu mini 5 si totiž vzal nyní na paškál i nový iPad Air, který Apple představil světu před více než dvěma týdny. Co tedy novinka ve svých útrobách skrývá?

Prakticky ihned po představení Airu začali jablíčkáři poukazovat na jeho obrovskou podobnost s 10,5” iPadem Pro, který byl představen v červnu 2017. Air však není “Pročku” podobný jen zvenčí, ale i zevnitř. Po odmontování displeje totiž narazíte na takřka shodné uspořádání vnitřních komponent včetně dvou podlouhlých baterií, mezi kterými je umístěna logická deska s čipsetem A12 Bionic a 3 GB RAM pamětí. Za zmínku dále stojí 8 MPx zadní fotoaparát, který je stejný jako u menšího modelu. Vraťme se ale ještě chvíli k bateriím. Ta v novém Airu se totiž může pochlubit 30,8 Wh, zatímco iPad Air 2 z roku 2014 nabízí „jen“ 27,6 Wh. Posun je tu tak poměrně slušný. 

Největším neduhem iPadu Air je zřejmě absence technologie ProMotion, díky které může jeho displej dosáhnout až 120 Hz obnovovací frekvence. Konzumace obsahu z něj je tak o poznání příjemnější, jelikož jsou veškeré jeho animace plynulejší a hladší. Jinde než u Pro modelů však zatím Apple tuto vychytávku nepoužívá, což je škoda. Zamrzí i absence dvou reproduktorů. Zatímco iPad Pro se totiž chlubí hned čtyřmi, Air má jen pouhopouhé dva. 

Zatímco absence ProMotion při opravách nového iPadu Air hrát roli nebude, velké množství lepidla  převážně v horní části tabletu by mohlo. Kvůli němu je totiž jakákoliv oprava o poznání složitější, protože znemožňuje jednoduché odebrání potřebné komponenty. Stejně jako iPad mini si tak i Air odnáší pouhé dva body ze skóre opravitelnosti, což zjednodušeně řečeno znamená, že je jeho oprava velmi náročná a měli by se do ní pouštět převážně odborníci. A jen tak pro zajímavost, AirPods 2. generace, které jsou neopravitelné, si vysloužily jen o 2 body méně. 

ipad air fb

Dnes nejčtenější

.