Zavřít reklamu

Na podzim minulého roku se ve společnosti Toshiba udály velké změny. Tou hlavní bylo získání více než 80% podílu firmy společností Sharp. A nyní se začínají navenek projevovat první zásadní novinky. Na evropském trhu totiž nadále nenajdeme notebooky Toshiba, které budu nahrazeny u nás ne příliš známou značkou Dynabook.

První přenosný počítač i první notebook na světě má na svědomí Toshiba:

V minulé dekádě jsme v českých obchodech s elektronikou mohli vidět po boků Asusů a Acerů také celou řadu notebooků Toshiba. Ty poutaly pozornost zákazníků většinou především svou nízkou cenou. Nicméně v posledních letech se tento brand vytratil, což samozřejmě souvisí s akvizicí Sharpu, která se plánovala už delší dobu. Ruku v ruce s ústupem notebooků Toshiba jde také přejmenování evropského zastoupení z Toshiba Client Solutions Europe na Dynabook Europe.

Sice vám možná název Dynabook nic neříká, ale historicky jde o zásadní značku. Zcela první notebook na světě se totiž jmenoval Dynabook J-3100 SS001 a na trh se dostal už v roce 1989. Zde se sluší také zmínit, že Toshiba má na svém kontě také první přenosný počítač na světě. Tím byl v roce 1985 model s názvem T1100.

Pro firmu se tak jedná o jakýsi symbol a historické dědictví. Na druhou stranu se dá očekávat, že se chystané notebooky Dynabook nebudou nijak výrazně lišit od svých předchůdců nebo aktuální konkurence. Zatím se však samozřejmě jedná pouze o dohady a celý proces přeměny je teprve na svém počátku. Vždyť i oficiální stránky společnosti Dynabook zatím stále obsahují slovo Toshiba. A i české obchody mají notebooky Toshiba na skladě, což může znamenat brzké snížení jejich cen ve snaze vyprodat skladové zásoby.

dynabook fb

Dnes nejčtenější

.